Ove namirnice podižu razinu hormona sreće

Razina hormona serotonina već je dugo povezana sa srećom, a kada dobijete odgovarajuće razine serotonina, osjećate ćete se smirenije, usredotočenije i manje tjeskobno.

Crijeva u našem tijelu proizvode 90 posto serotonina, pa ne čudi što hrana koju jedemo utječe na način na koji se osjećamo. Niska razina serotonina povezana je s depresijom i remeti san i apetit, piše 24sata.hr.

Jedan od načina koji vam može pomoći da povećate razine serotonina u tijelu je unošenje aminokiseline triptofana, prema Medical News Today. Triptofan doprinosi proizvodnji serotonina i često se nalazi u hrani bogatoj bjelančevinama.

Prema Healthline, oni koji pate od depresije i anksioznosti često imaju nisku razinu triptofana. Međutim, jedan od načina da se to riješi može biti konzumiranje hrane bogate triptofanom.

U nastavku je popis namirnica koje bi trebale biti sljedeće na vašem popisu za kupnju ako želite biti sretni i siti.

Perad – Meso ima visoku razinu proteina i dobar je izbor i za triptofan. Međutim, puretina je nekad bila na lošem glasu zbog toga što je ljude uspavala. Ljude ne uspavljuje meso, već veličina obroka. U manjim obrocima, perad je dobar izbor kada se jede meso jer ima i manje masti.

Jaja – Jaja su bogata triptofanom. Također sadrže značajne količine vitamina A, B12 i selena. Žumanjci su također dobar izvor kolina, važnog nutrijenta koji može biti osobito važan u trudnoći, što su pokazale studije koje je objavila Nacionalna medicinska knjižnica.

Losos – Osim što je izvor triptofana, losos je izvrstan izvor masnih kiselina, omega 3 i vitamina D.

Sjemenke – Sjemenke su posebno relevantan izvor triptofana za vegetarijance i vegane koji ne mogu jesti neku drugu hranu s ovog popisa. Sjemenke bundeve, lana i chie lako se mogu dodati u salate, jogurte i žitarice, a pružaju antioksidanse, vlakna i vitamine.

Orašasti plodovi – Orašasti plodovi također će vam pomoći povećati razinu serotonina jer sadrže triptofan. Također su i važan izvor mononezasićenih masti, bjelančevina i određenih minerala i vitamina važnih za pravilno funkcioniranje tijela.

Proizvodi na bazi soje – Druga bitna hrana za vegetarijance i vegane su proizvodi na bazi soje. Tofu, sojino mlijeko ili soja sos odlični su izvori triptofana.

Mliječni proizvodi – Mlijeko i mliječni proizvodi također mogu sadržavati triptofan. Isto tako su dobar izvor kalcija i vitamina A, D i E, prenosi Insider.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.