Ove namirnice će vas učiniti sitima na duže vrijeme

Hrana koju unosimo utječe na osjećaj sitosti. Naime, različite namirnice daju nam različit osjećaj sitosti, ali i njeno različito trajanje.

Na primjer, s puno manje kalorija iz kuhanog krumpira ili zobenih pahuljica duže ćemo osjećati sitost, nego ako pojedemo sladoled ili croissant, prenosi Faktor.ba.

Dakle, na osjećaj sitosti ne utječe količina kalorija već vrsta namirnica koju unesemo.

Stoga, ako ste na dijeti, uvijek je bolje odabirati one namirnice koje duže zadržavaju osjećaj sitosti te nam se želja za sljedećim obrokom javlja nakon više vremena. Naime, ako pojedete zdjelicu zobenih pahuljica narednih nekoliko sati ćete biti siti i nećete razmišljati o hrani. Istovremeno, nakon dva croissanta glad će se pojaviti vrlo brzo što posljedično znači: potrebu za većom količinom hrane, unos znatno više kalorija i nakupljanje viška kilograma.

Ovo su namirnice koje vas najviše čine sitima:

1. Kuhani krumpir

Kuhani neoguljeni krumpiri su dobar izvor više vitamina i minerala, uključujući vitamin C i kalij. Krumpiri imaju visok udio vode i ugljikohidrata te sadrže umjerenu količinu vlakana i proteina. Ne sadrže gotovo ništa masti.

U usporedbi s drugom hranom bogatom ugljikohidratima, krumpiri su jako zasitni. Zasluge za zasitnost krumpira pripadaju proteinu naziva proteinaza inhibitor dva koji utječe na smanjenje apetita.

2. Jaja

Jaja su iznimno nutritivno zdrava i bogata. Većina hranjive vrijednosti se nalazi u žumanjku, uključujući antioksidanse letein i zaeksantin koji pomažu ljudskom zdravlju. Jaja su izvrstan izvor kvalitetnih proteina te sadrže svih devet aminokiselina.

3. Zobena kaša

Zobene pahuljice mnogima su izbor za doručak: zasitne, a niske kalorijske vrijednosti, bogate beta glukanom i drugim vlaknima koji upijaju vodu pa dodatno pojačavaju osjećaj sitosti i odgađaju osjećaj gladi kroz duže vrijeme.

4. Riba

Riba je bogata kvalitetnim proteinima i omega-3 masnim kiselinama, esencijalnim mastima koje moramo u organizam unijeti hranom ili dodacima prehrani. Upravo ove masne kiseline daju osjećaj sitosti, ističe studija provedena na Univerzitetu Navarra u španjolskoj Pamploni.

Dodatno, studije provedene na australskom Deakin University pokazuju da proteini iz ribe daju dulji osjećaj sitosti nego proteini drugog porijekla.

5. Juhe

Tekuću hranu mnogi smatraju manje zasitnom od krute, no s juhom je to drugi slučaj. Naime, studije provedene na američkom Iowa State University su pokazale da supe imaju veći indeks sitosti nego kruti obroci koji sadržavaju iste namirnice.

6. Meso

Malomasno meso je bogat izvor kvalitetnih proteina te je i jako zasitna namirnica. Posebno je zasitan goveđi odrezak, što ovu vrstu mesa čini najzasitnijim izvorom proteina, odmah nakon ribe.

7. Grčki jogurt

Grčki jogurt je po svojoj formi znatno gušći od običnog jogurta je ima i znatno viši udio proteina. Studija provedena na američkom University of Missouri pokazala je da su osobe koje za međuobrok pojele grčki jogurt duže zadržale osjećaj sitosti te manje jele za večeru.

8. Povrće

Povrće je bogato vitaminima i mineralima te je bitan njegov unos za održavanje ljudskog zdravlja. Osim toga, povrće je bogato volumenom, a nisko kalorijama. Povrće sadrži visok udio vlakana i vode što daje osjećaj punosti i sitosti na duže vrijeme.

Studija provedena na američkom The Pennsylvania State University je pokazala da unos veće porcije salate prije obroka koji sadrži tjesteninu povećava osjećaj sitosti i smanjuje ukupan unos kalorija u tom obroku.

9. Posni sir

Posni sir je namirnica bogata proteinima, a s niskim udjelom masti i ugljikohidrata. Njegov visok udio proteina daje duži osjećaj sitosti, čak i uz nizak kalorijski unos.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.