Ove godine završava revizija 40.000 branitelja u Federaciji BiH

Prva faza revizije braniteljskih prava u Federaciji BiH trebala bi biti završena do kraja ove godine.

”Jedan od osnovnih programskih zadataka u ovoj godini je nastaviti harmonizaciju i osigurati provedbu Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite jednako na području Federacije Bosne i Hercegovine i u svim županijama”, najavio je federalni ministar branitelja Salko Bukvarević.

Ističe kako revizija u prvoj fazi treba biti završena u potpunosti i za kontrolu u 2016. godini ostalo je još oko 40.000 predmeta, uključujući i one koji se ponovno (jedanput od tri puta) rade zbog postupanja po presudama Ustavnog suda Federacije BiH i predmete novih korisnika po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju.

”U drugoj fazi, tj. u Institutu za medicinsko vještačenje bit će završena procjena u još oko 10.000 predmeta, a u trećoj fazi ­ upravnom rješavanju bit će završeno još oko 14.000 predmeta”, kazao je Bukvarević, prenosi Večernji list. O tijeku revizije i svemu što će Ministarstvo odnosno imenovani timovi raditi po ovom pitanju Vlada Federacije BiH će imati informacije kvartalno.

Također, u skladu s presudama Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, izvršeno je usklađivanje i pripremljene izmjene i dopune zakona braniteljske populacije, koje su upućene na razmatranje Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i nalaze se u parlamentarnoj proceduri, te će na prvom zasjedanju domova Parlamenta u 2016. godini u setu biti razmatrane: izmjene i dopune Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko­invalidske zaštite, izmjene i dopune Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, izmjene i dopune Zakona o posebnim pravima dobitnika priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji, kao i izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Bukvarević ističe i kako je u programskim zadacima ovog ministarstva osiguranje redovite isplate invalidnina svaki mjesec do desetog, invalidnine se isplaćuju za oko 91.587 korisnika, od toga oko 49.214 ratnih vojnih invalidnina i oko 42.273 obiteljske invalidnine. Inače, mjesečno se za ove namjene isplaćuju oko 24,7 milijuna KM, i očekuje se da će tijekom 2016. godine za ove namjene biti isplaćeno do 298,25 milijuna KM (odobreno proračunom).

”Uz navedeno, također trebamo osigurati redovitu isplatu naknada za dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja za oko 5006 dobitnika ratnih priznanja, mjesečno će za ove namjene biti isplaćeno oko 1,3 milijuna KM , a u tijeku 2016. godine će biti isplaćeno do 17,591 milijuna”, kazao je Bukvarević.

Kada je riječ o novčanim sredstvima kojima će raspolagati ovo ministarstvo, zanimljivo je spomenuti kako je za potporu u radu Fondu za pomoć u stambenom zbrinjavanju branitelja planiran iznos od 675.000 KM, dok su za pomoć u liječenju planirana 1,3 milijuna KM. Za pomoć u radu udruženjima osigurano je 460.000 KM, a za nabavu automobila za RVI 100% prve skupine 2 milijuna KM.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.