Ove godine nema novca za stipendiste

Oko 300 studenata stipendista Vlade Hercegovačko-neretvanske županije nastavit će se stipendirati i u ovoj akademskoj godini, no još je upitno hoće li Vlada HNŽ-a ove godine moći raspisati natječaj za nove stipendiste.

Upitna sredstva

Hoće li doći do raspisivanja novog natječaja, isključivo će ovisiti o financijama. Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zlatko Hadžiomerović je kazao kako je Vlada HNŽ-a nacrtom proračuna za tekuću godinu predvidjela sredstva za stipendiranje studenta, no još je teško kazati hoće li ostati dovoljno sredstava da se omogući stipendiranje novih studenata.

– Nacrtom smo predvidjeli iznos od oko 920 tisuća marka, ali u taj iznos ide i smještaj studenata u domove, osiguranje i sl. Ostaje vidjeti hoće li i u kojem iznosu Skupština usvojiti proračun, tako da ćemo tek nakon toga moći vidjeti hoćemo li uspjeti osigurati novac za nove stipendiste. Nažalost, situacija nam je takva, ovo nam je realnost i ne možemo drugačije, kazao je Hadžiomerović za Dnevni list.

Podsjetimo kako je zbog slabog punjenja županijskog proračuna prošle godine ranije dolazilo do velikih kašnjenja u isplati stipendija te su tako studenti i po nekoliko mjeseci bili zakinuti za bilo kakvu uplatu.

Kažimo i to kako je  Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta dosad svake akademske godine potpisivalo ugovore s redovitim studentima prvog ciklusa visokog obrazovanja. Tako je prošle  godine 167 studenata dobilo stipendije, koje se dodjeljuju redovitim studentima prvoga ciklusa studija s područja HNŽ-a, a nastavljeno je stipendiranje još oko 120 studenata koji su ranijih godina ostvarili pravo na stipendiju, a ispunjavaju sve potrebne uvjete.

180 maraka mjesečno

Visina mjesečne stipendije iznosi 180 maraka za studente fakulteta za deficitarna zanimanja. Studiji koji spadaju u skupinu deficitarnih zanimanja za 2010./2011. akademsku godinu su studij arhitekture, elektrotehnike, farmacije, fizike, geodezije, grafike, matematike, medicine, glazbene umjetnosti (instrumentalni smjerovi), prometa te studij veterine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.