Ove godine idealni uvjeti za promatranje nebeskog spektakla Suze sv. Lovre

Suze sv. Lovre
Meteorski roj Perzeida, poznatijih kao ‘suze svetog Lovre’, ove će godine maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. kolovoza, a uvjeti za promatranje bit će izvanredni s obzirom na to da Mjesec skoro uopće neće ometati vidljivost te nebeske pojave, a i vremenska prognoza je dobra.

Mjesec u noći s 12. na 13. kolovoza izlazi oko 02:30 sati i osvijetljen je manje od 10 posto jer ide prema mlađaku, pa neće smetati u promatranju, priopćili su u utorak iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore kada zviježđe Perzej bude visoko na nebu.

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Saturn ili primjerice galaksiju u Andromedi.

Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi) već se meteori opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi se oči prilagodile noćnim uvjetima.

Potrebno je pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživati u tom nebeskom spektaklu.

Iz Hrvatskog astronomskog saveza apeliraju na promatrače da ne gledaju direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) jer će tamo opaziti najmanje meteora.

Izraz “suze sv. Lovre”, koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide, zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije.

Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu”.

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.