Ove firme u FBiH imaju najviše novozaposlenih

Nismo prezadovoljni, ali smo zadovoljni – izjavila je Jelka Milićević na samitu ministara financija regije govoreći o ekonomskim pokazateljima Federacije Bosne i Hercegovine.

Broj zaposlenih povećan je za 29.285 osoba, rekla je ministrica. Na službenom je putovanju te nismo dobili pojašnjenje, no kratko je priopćeno da se podaci odnose na period od početka mandata, piše N1.

”U Federaciji je trenutno prema pokazateljima povećan je broj gospodarskih subjekata otprilike za 500, povećan je broj obrtnika negdje oko 9.000, povećan je ukupan prihod gospodarskih subjekata za skoro milijardu, povećan je broj uposlenih od 1. travnja do 31. svibanj za 29.285 uposlenika”, rekla je Miličević, ministrica financija FBiH.

Da Federacija BiH ruši rekorde zaposlenosti, tvrdi i premijer Fadil Novalić. Što su konkretni rezultati rada njegove Vlade prezentirao je na posljednjoj tematskoj sjednici Predsjedništva SDA – stranke kojoj pripada.

”U prošloj godini 2016. se otvorilo novih 8.500 obrtničkih poduzeća, koje su najmanje po jednu uposlenu osobu dale. Sve to skupa dalo je rezultat od 30.500 ljudi. Znamo po kojim gradovima, znamo po kojim firmama, još samo valjda društvu treba da damo imena i to bi sve bilo…”

Za koje razdoblje?

“Za razdoblje dvije godine, od našega mandata, to je 30.000. Naš je cilj u ovom mandatu 50.000, kako bi se ostvarila tvrdnja predsjednika Izetbegovića o 100 tisuća, doduše on je rekao za 10 godina, no mi smo to komprimirali na dva mandata.”

Razlika od 1.215 osoba, u korist premijera Novalića, vjerojatno je projekcija broja zaposlenih u lipnju ili neki drugi podatak koji nam nije prezentiran. No, jesu podaci o ukupno 6.966 novozaposlenih u 10 općina, odnosno gradova u 2016. Prema premijerovoj evidenciji u općini Novi Grad Sarajevo to je novih 1.130 osoba.

Prema broju novozaposlenih slijede – Mostar i Tešanj. Premijer ima i evidenciju zaposlenih u 10 novoosnovanih poduzeća. Izdvajaju se Boxmark Lukavac i Fortunatto Gračanica, mahom firme za proizvodnju i preradu kože i obuće.

Prema broju zaposlenih u prošloj godini izdvaja se Bingo – više od 4.400 osoba, te Elektroprivreda HZ HB Mostar – više od 2.000, piše N1.

U travnju ove godine ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH, prema podacima Federalnoga zavoda za statistiku, iznosio je 464.531, što predstavlja povećanje broja zaposlenih za 20.944 osobe u odnosu na godišnji prosjek 2014. godine. U odnosu na 2015. godinu broj zaposlenih u travnju, kako nam je priopćeno, povećan je za 14.410.

Podaci Federalnoga zavoda za zapošljavanje ukazuju da je razlika između broja nezaposlenih u travnju 2015. i 2017. – 28.041 osoba.

No, nema odgovora na pitanje znači li to da su sve ove osobe zaposlene, odnosno događa li se da sklapaju ugovore na dan, dva, tri ili kraći period nakon čega ponovo ostaju bez posla, što nije rijedak slučaj.
Ukupan broj nezaposlenih u Federaciji BiH u travnju je bio 360.807 osoba.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.