Ovako bi mogao izgledati sastav novog Vijeća ministara

Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović u ponedjeljak su potpisali sporazum o formiranju vlasti.

Ranije je dogovoreno da svakoj strani pripadaju po tri ministarstva, uz to da SNSD ima i mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, piše Avaz.

Mandatar, kako je to već ranije navedeno bit će Zoran Tegeltija, bivši ministar financija RS. Osim toga, iz RS bi trebala doći još tri ministra: vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i prometa te ljudskih prava i izbjeglica.

Kako je ranije objavljeno, SNSD bi u raspodjeli ministarstava trebao dobiti jedno – vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje bi, prema trenutnim informacijama, trebao voditi državni zastupnik SNSD-a Staša Košarac.

Ostala dva ministarstva SNSD bi trebao prepustiti koalicijskim partnerima – Socijalističkoj partiji i vjerojatno otcijepljenom krilu DNS-a koje vodi Nedeljko Čubrilović.

Tako bi Čubrilović, aktualni predsjedavajući NSRS, mogao preuzeti funkciju ministra prometa i komunikacija. Prema svemu sudeći, kod takvog razvoja situacije socijalisti Petra Đokića imenovali bi ministra za ljudska prava i izbjeglice, a to će morati biti netko iz reda ostalih. Trenutno, još nema informacija tko bi to mogao biti.

Iz bošnjačke kvote također će biti imenovana tri ministra. SDA će imenovati ministra vanjskih poslova. To bi, prema najavi Bakira Izetbegovića, mogla biti Bisera Turković.

Novi sastav Vijeća ministara: Tegeltija: Predsjedavajući Vijeća ministara BiH; Košarac: Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa; Čubrilović: Ministar prometa i komunikacija; Podžić: Ministar obrane; Turković: Kandidatkinja za ministra vanjskih poslova; Bevanda: Ministar financija i trezora; Čavara: Ministar civilnih poslova; Čolak: Ministar pravde

Savez za bolju budućnost imenovat će ministra sigurnosti. Prema ranijim najavama, to bi mogao biti lider ove stranke Fahrudin Radončić, ali on još nije donio odluku o tome.

Ministra obrane, koji će također biti imenovan iz bošnjačke kvote, vjerovatno će birati DF. Mediji nagađaju da bi to mogao biti bivši general i izaslanik u Domu naroda BiH Sifet Podžić.

Hrvatska demokratska zajednica i stranke okupljene oko nje imenovat će ministre financija, pravde i civilnih poslova.

Trenutni ministar financija Vjekoslav Bevanda trebao bi tako dobiti još jedan mandat. Postoje informacije da bi na mjesto ministra civilnih poslova mogao doći aktualni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, dok s druge strane kruže priče da bi na to mjesto mogao biti imenovan i aktualni ministar pravde Josip Grubeša.

A vjerojatno je da bi na Grubešino mjesto u Ministarstvo pravde mogao ponovno doći Bariša Čolak, trenutno izaslanik u Domu naroda BiH.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.