Ovaj Mercedes cestu će bolje poznavati od vas – Jabuka.tv

Ovaj Mercedes cestu će bolje poznavati od vas

Nova Mercedesova klasa S zna se sama prestrojavati, ulaziti u zavoje, a ima i kameru koja može prepoznati ljude i veće životinje na cesti.

Predstavljena tijekom sajma Shanghai Auto Show u travnju ove godine, nova Mercedesova klasa S dolazi sa zadnji izdanjem platfforme Intelligent Drive, u koju su dodane značajke kao što su prilagodljivo upravljanje krstarenjem i aktivno upravljanje.

Kako piše Engadget, upravljanje bi trebalo inteligentnije prepoznavati situacije promjene prometne trake. Pokreće ga se kuckanjem po tipki za žmigavac. Ukoliko automobil ne pronađe slobodan prostor za prestrojavanje u roku od deset sekundi, odustat će.

Platforma također može koristiti podatke koje je prikupio Mercedesov partner za mape Here, pa temeljem njih prilagoditi brzinu vozila pri ulasku i izlasku iz zavoja.

Vozač pritom ne mora uopće koristiti kočnicu i gas, samo upravljač. Softver procjenjuje kad i kako je potrebno ući u zavoj temeljem prometa, trenutne brzine i već spomenutih podataka, iz kojih doznaje kut i nagib.

Nove značajke prepoznaju trenutno aktivan režim vožnje, pa će u sportskom agresivnije savladavati zavoje, u komfornom opuštenije…

Prisutna je i značajka koja u potpunosti zaustavlja vozilo u traci u kojoj se nalazi kako sustav prestane primati reakcije vozača. Ukoliko volan dugo nije bio u pogonu tijekom unaprijed određenog razdoblja, sustav će vozača upozoriti vizualnim i zvučnim signalima kako treba staviti ruke na upravljač, prenosi Tportal.hr.

Nova klasa S ima ugrađenu infracrvenu kameru koja može prepoznati ljude i veće životinje po noći, te ih prikazati na upravljačkoj ploči. Također, opremljena je za komunikaciju s drugim automobilima, pa će znati što se događa na cesti ispred vas čak i kad vi to ne znate.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.