Ovaj mali automobil brži je i od Rimčeve Nevere

Britanska tvrtka McMurtry Automotive vraća se na Festival brzine u Goodwoodu, ali ne kao gost, već kao najozbiljniji kandidat za pobjedu i obaranje dosadašnjeg rekorda.

Sve rečeno zvuči vrlo smjelo, ali s ovim automobilom sve je moguće. Izgleda čudno zbog neobičnih proporcija potenciranih minimalnom duljinom od 3.2 m, ali to je tek jedan redak na popisu zanimljivosti kojima raspolaže.

McMurtry Spéirling mu je ime, a za njega autor tvrdi da je brži i od Chirona. I od Nevere i svakog drugog automobila. Speirling je prošle godine debitirao, a sada želi pobjedu koja mu se doista smiješi.

Osim što raspolaže brutalnom specifičnom snagom od preko 1000 KS po toni, ovaj auto ima još nešto – ventilatore. Oni ne guraju auto naprijed, već izvlače zrak odozdo i osiguravaju do 2000 kg potisne sile.

Što to znači najbolje govori podatak kako to ne može dati ni F1 bolid pri 240 km/h. Uostalom, tzv. fan car na asfaltu nismo vidjeli još od 1978. godine kad je Niki Lauda osvojio VN Švedske u Brabhamu BT46B.

Kad su performanse u pitanju, znajte da ovaj automobil pogonjen strujom 97 km/h postiže za manje od 1.5 sekundi, dok je maksimalna brzina limitirana izborom mjenjača na 240 km/h.

Podsjetimo, britanski EV bolid od svega 1000 kg ima težak zadatak, a to je biti brži od Volkswagena ID. R koji je poduljem popisu rekorda 2019. godine pridodao Goodwood, i to s nestvarnim vremenom od 39.9 sekundi.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.