Ovaj automobil ima rješenje za jedan od najvećih problema električnih vozila

Hoćemo li uskoro električne automobile puniti jednako brzo kao i automobile s motorima s unutranjim izgaranjem na benzinskim postajama?

Dužina punjenja baterija električnih vozila, kao i još nedovoljno izgrađena infrastruktura, među glavnim su razlozima zbog kojih se veliki broj ljudi, iako su im e-automobili zanimljivi, i dalje odlučuje za klasične benzince i dizelaše. Osim ovih razloga, problem je, naravno, i cijena električnih vozila koja će u budućnosti ipak biti sve manja.

Problem s dužinom trajanja baterije uskoro bi mogla riješiti kompanija Piëch koja će ovog tjedna na automobilskom sajmu u Ženevi predstaviti sportski električni automobil Mark Zero. Snažna i atraktivna zvijer s tri električna motora i više od 600 KS koju u toj kompaniji nazivaju “modernim klasikom” dolazi s baterijom koja bi trebala izdržati oko 500 kilometara vožnje s jednim punjenjem. Riječ je o odličnom dosegu, no ono što je posebno važno izdvojiti jest da bi se baterija trebala napuniti do 80 posto za manje od 5 minuta, točnije, 4 minute i 40 sekundi.

Kako bi ostvarili ovaj rekord, potrebne su dvije stvari, prva je posebna baterijska tehnologija zahvaljujući kojoj nema rizika od pregrijavanja pri brzom punjenju te prateća infrastruktura, odnosno posebne punionice koje se tek trebaju postaviti i na čijem razvoju radi kinesko-njemačka kompanija Qindgao, piše Zimo.

Više informacija o samoj bateriji i načinu punjenja trebali bi saznati nakon službenog predstavljanja vozila te, ako se dosadašnje informacije pokažu točnima i u praksi, to će biti velika stvar za tržište električnih vozila jer će riješiti barem jedan veliki problem, brzinu punjenja baterije, dok bi se drugi problemi (dostupnost punionica i cijena) također trebali riješiti s vremenom pa bi u budućnosti vozila s električnim motorima trebala zavladati cestama diljem svijeta.

Što se performansi tiče, Mark Zero stotku bi trebao uhvatiti već za 3,2 sekunde, dok će njegova maksimalna brzina iznositi 250 km/h, a treba spomenuti i još jednu posebnost ovog vozila, modularnost, koja će omogućiti nadogradnje softvera i hardvera, odnosno npr. moći će se nadograditi baterije s onima većeg kapaciteta.

Cijena Marka One nije poznata, no jasno je da će ovaj automobil moći priuštiti samo kupci dubljeg džepa.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.