Ovacije za predstavu ‘Mrtve ribe plivaju na leđima’ na festivalu u Tuzli

Publika u Tuzli velikim je pljeskom i s dva bisa nagradila ansambl predstave ‘Mrtve ribe plivaju na leđima’, koja je u srijedu navečer izvedena u Narodnom pozorištu Tuzla kao posljednja predstava u konkurenciji prvoga izdanja Festivala evropskoga teatra u Tuzli.

Predstava prema tekstu Josipa Mlakića i u režiji Tanje Miletić Oručević koprodukcija je trije teatara: Narodnoga pozorišta Mostar, Hrvatskoga narodnoga kazališta u Mostaru i Bosanskoga narodnoga pozorišta Zenica i okupila je 17 glumaca iz Mostara i Zenice.

U predstavi igraju Nedžad Maksumić, Miro Barnjak, Robert Pehar, Faketa Salihbegović Avdagić, Jelena Kordić Kuret, Saša Handžić, Uranela Agić Burina, Velimir Pšeničnik Njirić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Zlatan Školjić, Jasmin Krpo, Nikolina Marić, Angela Bulum i Maja Zećo.

Festival evropskoga teatra u Tuzli traje od 18. do 29. studenoga, a u konkurenciji za nagrade su predstave iz Češke, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i BiH – upravo je predstava ‘Mrtve ribe plivaju na leđima’ jedina iz BiH u konkurenciji ovoga festivala.

Organizator Nedim Malkočević kaže da su ponosni što je Festival evropskoga teatra u Tuzli domaćin koprodukcijskoj predstavi ‘Mrtve ribe plivaju na leđima’.

‘I u početku, u formiranju ovoga festivala, želja nam je bila da ugostimo tu predstavu. Sa sva tri teatra uključena u koprodukciju predstave imamo izvanrednu suradnju i poklopilo se da jednom predstavom možemo sve objediniti. Iskreno se nadam da će cijela ekipa predstave nositi dobro iskustvo s ovoga festivala, da će ovim gostovanjem naša suradnja biti još bolja i uspješnija i da će u budućnosti prerasti u tradicionalnu, čvrstu i stabilnu suradnju’, kaže Malkočević.

Ovo je prvo izdanje ovoga festivala, kaže, s tim da festival nasljeđuje tradiciju Tuzlanskih pozorišnih dana, koja je dugi niz godina bila tradicija u Narodnom pozorištu Tuzla. Želja organizatora bila je ovim festivalom obogatiti tu reviju i proširiti je u širem kulturološkom kontekstu, priopćeno je iz Narodnoga pozorišta Mostar.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.