Ova zanimanja bit će najtraženija u Federaciji BiH u idućoj godini

U sklopu istraživanja tržišta rada 2023/2024, koje na godišnjoj razini provode Federalni zavod i županijske službe za zapošljavanje, tijekom rujna i listopada organizirano je anketiranje reprezentativnog uzorka poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih (bez poslodavaca iz javne uprave, zdravstva i obrazovanja).

Prema veličini najviše je anketirano mikro (41 posto) poslodavaca, zatim malih (47 posto), srednjih (10 posto) i velikih firmi (dva posto), što je u skladu sa strukturom gospodarstva.

Skoro 73 posto anketiranih poslodavaca procjenjuje/planira rast obujma poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast financijskog rezultata u 2024., što ukazuje na optimizam tj. očekivanje i nadanje većine poslodavca u poboljšanju poslovnog ambijenta.

Povećanje plaća radnicima u narednoj godini prognozira 75 posto anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10 posto.

Istraživanje je pokazalo da anketirani poslodavci nove zaposlenike najčešće traže putem osobnih kontakata, zatim korištenjem usluga javnih službi za zapošljavanje, te korištenjem društvenih mreža i vlastite baze podataka.

Od ukupno 1.248 anketiranih, 781 poslodavac (63 posto) je iskazao potrebu za zapošljavanjem 4.760 novih radnika u 2024., uglavnom zbog očekivanog povećanja obujma poslovanja, što je za 15 posto manje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje i ukazuje na to da se procjenjuje usporavanje u novom zapošljavanju u idućoj godini.

Tko će u FBiH dobiti pomoć od dvije prosječne plaće?

Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u narednoj godini iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji (42 posto), zatim trgovini (17 posto), građevinarstvu (13 posto) i ugostiteljstvu (11 posto).

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III stupnja (KV), i to 64 posto. Slijedi tražnja za radnicima srednje stručne spreme IV stupnja (SSS) 19 posto, te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) 6,8 posto.

Najtraženija zanimanja III i IV stupnja srednje stručne spreme u 2024. prema rezultatima anketiranja će biti: prodavač – trgovac, konobar, bravar, zavarivač – varilac, vozač kamiona, kuhar, šivač, stolar, zidar, tesar, strojarski tehničar. Iskazana je i velika potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.

Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca će biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inženjerima elektrotehnike, sistem inženjerima, programerima – IT developerima i drugo), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te građevinskim i inženjerima strojarstva.

Cjelovit izvještaj o istraživanju tržišta rada u Federaciji BiH 2023/2024, koji će osim podataka iz ove ankete sadržavati i administrativne podatke sa tržišta rada, bit će objavljen do kraja godine, priopćeno je iz FZZZ-a.

Pogledajte tko je na popisu pet najbogatijih ljudi u BiH u 2023. godini

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

1 komentar

  • Predlažem da Čović zaposli zetove i kompanjone negdje gdje se traže radnici ,a ne da pljačkaju državu .Živite od rada ruku a ne noktiju koji kradu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.