Ova optička varka izazvala je raspravu na društvenim mrežama

Kad je korisnik Yoon1kitty na Twitteru podijelio sliku s više nijansi ljubičaste boje i pitao druge koliko boja na njoj vide, sigurno nije pomislio da će pokrenuti viralnu lavinu s tisućama i tisućama komentara.

Riječ je o takozvanoj ‘Mach Bands iluziji’ nazvanoj po fizičaru koji je primijetio da mozak zbunjuje naglašeni kontrast na mjestu prijelaza boje u drugu nijansu – pa na skali boja netko vidi njih 20, a drugi samo tri.

Osim toga, mrežnica oka svakome drugačije ‘snimi’ sliku, a na broj boja koji vidimo bitno utječu i vanjski čimbenici poput npr. loma svijetla na ekranu uređaja koji koristimo.

Broj boja koji vidite najviše ovisi o ekranu uređaja s kojeg gledate sliku; bilo da je riječ o smart phoneu, prijenosnom ili stolnom računalu, objasnio je Twitter korisnik i dodao da će ‘taj broj najviše zato ovisiti o svjetlu i ‘moodu’ ekrana, kao i o svjetlu u prostoriji.

Ja ih vidim 11, rekao je drugi korisnik i dodao kako ‘uspjeh’ u rješavanju ovog zadatka ovisi i o tome kakav nam je vid, pa će starije osobe vjerojatno vidjeti manje boja bez obzira na grafiku monitora.

Na njega se nadovezao i jedan 76-godišnjak koji je komentirao da ‘unatoč godinama vidi 13 boja’, dok neki puno mlađi vide tri ili četiri, a muškarci su u svojim komentarima općenito navodili manji broj boja nego žene.

Dokazano je da muškarci slabije vide razlike u nijansama boja, komentirao je jedan korisnik i dodao da ‘oni češće pate od daltonizma (poremećaja prepoznavanja boja), ali da su zato bolji u uočavanju detalja u pokretnim slikama, što je našim daljim muškim precima bila velika prednost u lovu, prenosi Metro.uk.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.