Ova kategorija računala i pametnih telefona dominirat će tržištem

Tržišni analitičari iz Gartnera predviđaju kako ove i sljedeće godine možemo očekivati veliki porast prodaje osobnih računala i pametnih telefona iz jedne potpuno nove kategorije.

Riječ je o uređajima s podrškom za umjetnu inteligenciju kakvi su se tek pojavili na tržištu te su prošle godine zauzeli 10 posto tržišta PC-a i samo jedan posto smartphone tržišta. Ta će se situacija radikalno promijeniti. Već do kraja 2024. taj udio trebao bi porasti na 22 posto za obje ove kategorije uređaja te iz Gartnera očekuju kako će se tijekom ove godine isporučiti oko 240 milijuna AI smartphonea i oko 54,5 milijuna AI PC-a.

Brzo usvajanje sposobnosti generativne umjetne inteligencije na samim uređajima i AI procesori postat će s vremenom standard za dobavljače tehnologije, komentirao je stariji direktor tvrtke Ranjit Atwal što možemo očekivati u budućnosti na ovom tržištu, piše Zimo.hr.

Iz Gartnera objašnjavaju kako su AI stolna računala i prijenosnici opremljeni s neuralnim procesorima koji su napravljeni kako bi što bolje obavljali AI zadatke poput pokretanja aplikacija za generativnu AI. Proizvođači čipova poput Intela, AMD-a i Qualcomma nude ili će uskoro ponuditi takav hardver s ugrađenim neuralnim procesorima te očekuju veliki potražnju za računalima s AI čipovima.

Što se pametnih telefona tiče, AI telefoni su uređaji s procesorima i neuralnim čipovima koji su dovoljno jaki da na samim uređajima pokreću AI zadatke te na Yahoou kažu kako su prvi takvi telefoni Googleova nova generacija Pixela te posljednja generacija Samsungovih Galaxy S24 smartphonea.

Samsung predstavio novu Galaxy S24 seriju, ovo su cijene za BiH

Iako će računala i telefoni postati trend, zanimljivo je kako trenutačno ne postoji nekakav konkretan razlog, odnosno neka AI aplikacija zbog koje bi ih netko kupio umjesto klasičnih PC-a ili smartphonea, komentirali su iz Gartnera.

Računala i telefoni s AI hardverom moći će obavljati neke takve zadatke izravno na svojim uređajima, umjesto na cloud servisima. Zadržavanje podataka na svojim računalima donosi prednosti po pitanju privatnosti i sigurnosti, no to ipak nisu neke opcije zbog kojih će korisnici poželjeti kupiti novi telefon ili PC. Oni će kupiti takva računala i telefone jer, ako traže zamjenu za starije uređaje, ionako će tražiti nešto što je novo na tržištu, a to su upravo AI uređaji.

Korisnici koji su i prije kupovali najjače Samsungove i Googleove uređaje kupit će ih i sada, no ne zbog takvih AI opcija, već zato što i inače kupuju takve najjače modele Androida, a opcije s umjetnom inteligencijom samo su dodatni plus, prenosi Zimo.hr.

Trenutačno je AI revolucija na računalima i telefonima još u ranoj fazi, no kako se tehnologija bude razvijala, to će vjerojatno postati jedina vrsta uređaja koju ćemo koristiti. Do 2027., prema IDC-u, takva će računala zauzimati oko 60 posto tržišta te će AI uređaji tada omogućiti brojne i različite opcije kakve ne mogu ponuditi klasična računala i telefoni, a na developerima je da iskoriste mogućnosti tehnologije i razviju takve aplikacije.

Facebook i Instagram će označavati slike stvorene umjetnom inteligencijom

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.