Ova je zemlja preuzela vodeće mjesto u ključnim novim tehnologijama u svijetu

Kina je u „nevjerojatnom vodstvu” u 37 od 44 strateški važne i nove tehnologije na područjima koja uključuju obranu, energetiku i biologiju, utvrdio je australski institut, upozorivši da zapadne zemlje zaostaju u globalnom natjecanju u istraživanju.

Na nekim je područjima svih deset najboljih svjetskih istraživačkih institucija smješteno u Kini, naglasio je Australski institut za stratešku politiku (ASPI), sažimajući rezultate istraživanja koje je financiralo američko ministarstvo vanjskih poslova.

SAD je na brojnim područjima zauzeo drugo mjesto, a još uvijek vodi u istraživanjima u računalstvu visokih performansi, kvantnom računalstvu, malim satelitima i cjepivima, pokazalo je istraživanje ASPI-ja.

U proteklih pet godina Kina je proizvela 48,49 posto važnih svjetskih istraživačkih radova o sofisticiranim zrakoplovnim motorima, uključujući hipersonične, i sjedište je sedam od 10 najboljih svjetskih istraživačkih institucija, stoji u istraživanju.

Kineska akademija znanosti zauzela je prvo ili drugo mjesto u većini od 44 tehnologije koje je istraživanje pratilo, uključujući obranu, svemir, robotiku, energiju, okoliš, biotehnologiju, umjetnu inteligenciju (AI), napredne materijale i kvantnu tehnologiju, prenosi Zimo.hr.

Zapadne demokracije gube u globalnom tehnološkom natjecanju, uključujući utrku u znanstvenim i istraživačkim otkrićima, utvrdio je australski institut, pozivajući vlade da više ulažu u istraživanja.

Kina je postigla „nevjerojatno vodstvo u strateški važnim istraživanjima” u okviru vladinih programa, naglasio je institut.

ASPI je analizirao najčešće citirane znanstvene radove za koje vjeruje da će najvjerojatnije rezultirati patentima.

Kina će vjerojatno izgraditi monopol na 10 područja, uključujući sintetičku biologiju u kojoj čini trećinu svih istraživanja, i električne baterije, 5G i nano industrijsku proizvodnju.

Zahvaljujući istraživanjima fotonskih senzora i kvantne komunikacije, Kina bi mogla postati “nevidljiva” za zapadne obavještajne službe, uključujući one „Pet očiju” – Velike Britanije, SAD-a, Australije, Kanade i Novog Zelanda, upozorili su autori.

Autori istraživanja pozivaju demokratske zemlje da češće surađuju kako bi stvorile sigurne opskrbne lance i „brže krenule u smjeru strateškog ključnog tehnološkog napretka”.

Kina intenzivira istraživanja znanjem stečenim u inozemstvu, utvrdio je australski institut, dodavši da podaci pokazuju da se petina najboljih kineskih istraživača obrazovala u članicama skupine „Pet očiju”.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Pa to ne cudi. Kina, medju ostalim, vec 50 godina salje studente u USA na najizvrsnija sveucilista.
    Zapad se uspavao/uljuljao i umislio svoju superiornost i vec odavno stagnira. Naravno da dugorocno gubi u toj globalnoj igri.

  • A neke nase seljacine govore kako nece u kineza kupovat, misle da su npr. proizvodi iz njemacke bolji, nisu ljudi u trendu, kina je prepoznatljiva i vodeca po tehnoligiji.

  • Pa ako je tako Zapad zaostao zašto onda Kinezi šalju svoje na Zapad da studiraju. Da im je sve bezveze, nije sigurno ali sveukupno gledajući Zapad ima dokazanu kvalitetu a Kina je hype. Ipak je to komunistička zemlja. Isto su Jadnoslaviju nekada hvalili i SSSR ali takve zemlje nemaju dugotrajan uspjeh.
    Kina je kula od karata i jedna velika magla i to će vrijeme pokazati. Uostalom to je komunistička zemlja i samim time zlo i da nisu neke pohlepne korporacije sa Zapada i Vlade radi globalne ekspanzije na to ogromno tržište dozovolile njima da studiraju na Zapadu i plasiraju svoje jeftine proizvode, sirovine i sad bi to jad i bijeda bili. Čitav moderan svijet je nastao na američkom dolaru i sve što je dobro došlo je iz SADa i Europe

  • Ma mogu oni biti najbolji u svih 44 polja, ali ni najgorem neprijatelju ne bi pozelio taj Big Brother zivot u toj komunistickoj rupetini. Ne dao Bog da ikad dozivimo takav sustav kod nas

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.