Ova hrana nas čini tromijima

Ako ne možete cijeli dan provesti budni i bez drijemanja, moguće je da je krivac vaša prehrana. Određena hrana će nas podići i razbuditi, dok će druga pridonijeti umoru.

Ovdje se ne radi samo o brzoj i obilnoj hrani. Neke namirnice koje smatramo zdravima također doprinose umoru.

Ako se ovih dana osjećate umorno i kao da se nikako ne možete naspavati, razmislite o ograničavanju unosa ovih pet namirnica tijekom dana.

Trešnje

Ovo je voće prirodno bogato melatoninom koji kontrolira vaše cikluse spavanja i buđenja. Dodatna doza melatonina može poslati signal vašem tijelu da je vrijeme za spavanje, pa trešnje (kao i sok od višnje, koji također ima velike količine melatonina) pokušajte konzumirati kao desert nakon večere.

Kruh

Ugljikohidrati uzrokuju brzi skok razine glukoze u krvi zbog čega možete dobiti iznenadni nalet energije. No, kad se razina glukoze počne ponovno smanjivati, vjerojatno ćete doživjeti energetski pad koji će potaknuti umor.

Za tromost je posebno problematičan bijeli kruh, dok će kruh od cjelovitih žitarica biti manje vjerojatni uzrok umora.

Tamna čokolada

Iako tamna čokolada sadrži kofein, ona također sadrži serotonin, neurotransmiter koji vam može pomoći da se opustite. Zanimljivo je da mliječna čokolada ne sadrži serotonin i zapravo vas može učiniti budnijim, prenosi Index.

Puretina

Posne bjelančevine poput puretine, ribe, piletine i nemasnog sira bogate su triptofanom, aminokiselinom koja povećava razinu serotonina.

Banane

Kalij i magnezij u bananama krivi su za osjećaj tromosti i umora. Pomažu vam opustiti mišiće i šalju vas u zemlju snova. Umjesto toga posegnite za narančom jer njezin miris citrusa može doprinijeti većoj razini energije.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.