Otvoreno Mostarsko proljeće 2022.

Izložbom Umjetničke galerije BiH “Prva gimnazija: učitelji, učenici, umjetnici” u četvrtak navečer otvoreno je 24. izdanje Dana Matice hrvatske Mostar – Mostarsko proljeće 2022.

Manifestaciju je proglasio otvorenom predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Siguran sam da u ovom sivilu iskušenja koje imamo u zadnje dvije godine, različitih iskušenja, globalnih, pandemijskih, užasa rata koje imamo na prostoru Europe, pomjeranja naroda i na milijune onih koji napuštaju svoje domove, da mi danas možemo u Mostaru slati malo drugačije slike. Zbog toga jedno veliko hvala svim “Matičarima” i svima vama koji ste dali doprinos da ponovo “oživimo” i ovu godinu, poručio je Čović.

Govoreći o u četvrtak navečer izloženim radovima, ravnatelj Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović kazao je kako su na Dane Matice hrvatske donijeli izložbu na koju su izuzetno ponosni.

Riječ je o izložbi djela iz našeg prebogatog fundusa koji broji preko šest tisuća djela renomirane, reprezentativne vrijednosti ovaj put koncipirane povodom značajne godišnjice Prve sarajevske gimnazije. Za tu gimnaziju je samo dovoljno reći da ju je pohađao i nobelovac Ivo Andrić, a uz njega još obilje znamenitih uglednika umjetničke i društvene scene BiH. Između ostalog, to su i likovni umjetnici, velikani, što možete vidjeti i ovdje. To su sve sama reprezentativna imena od Đoke Mazalića, Voje Dimitrijevića, Behaudina Selmanovića, Petra Popovića i drugih, naglasio je Krsmanović.

Pozvao je prisutne da detaljno pogledaju sve radove, kazavši kako se radi o pravim umjetničkim remek djelima te da se izuzetno raduje što ih mogu pokazati u četvrtak u Mostaru.

Pozdravljajući prisutne, predsjednica Matice Hrvatske Mostar Ljerka Ostojić naglasila je kako je Mostarsko proljeće manifestacija kakvu zaslužuje svaki pravi grad, svaki grad dostojan da se nazove gradom, a Mostar, kako je kazala, to jeste.

U programu koji smo pripremili bit će za svakoga ponešto. Neka bude s osmijehom, neka bude u veselju i ljepoti i neka nam bude lijepo i nezaboravno i ovogodišnje Mostarsko proljeće, poručila je predsjednica Matice Hrvatske Mostar.

Na svečanosti otvaranja obratio se i visoki pokrovitelj manifestacije i predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH Mladen Bevanda, a uime predsjednika Matice hrvatske Mire Gavrana govorio je gospodarski tajnik Matice Ivica Nuić, prenosi Fena.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Napretkov trio Senso.

Inače, u sljedećih mjesec i po dana gledatelji će moći uživati u dvadesetak programa ovogodišnjeg izdanja Mostarskog proljeća. Bit će tu glazbenih zbivanja, predstavljanja knjiga, kazališni te program za najmlađe, kao i ciklus predstavljanja mladih umjetnika.

Ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Mostaru završavaju 9. lipnja koncertom Sarajevske filharmonije i solista NP Sarajevo.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.