Otvorene paraolimpijske igre, Janica snimila izlazak hrvatskih sportaša

Svečanom ceremonijom na Olimpijskom stadionu u Pjongčangu pred 30.000 gledatelja otvorene su 12. Zimske paraolimpijske igre na kojima će nastupiti rekordnih 567 sportaša iz 48 zemalja među kojima i sedam hrvatskih paraolimpijaca.

Zimske paraolimpijske igre trajat će do 18. ožujka, a hrvatske boje u Pjongčangu branit će alpinci Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Lovro Dokić i Eva Goluža, nordijci Josip Zima i Antun Bošnjaković te u snowboardu Bruno Bošnjak.

Hrvatsku zastavu na otvaranju nosila je 17-godišnja skijašica Eva Goluža koja će nastupiti u kategoriji slijepih i slabovidnih sportaša.

Za mene je to jedan emotivan trenutak prožet nacionalnim ponosom koji rijetki ljudi dožive, a pogotovo sa 17 godina, kazala je 17-godišnja Eva Goluža.

Slijepi i slabovidni skijaši skijaju uz pomoć vodiča koji skija ispred. Evin nastup ne bi bio moguć bez profesorice kineziologije Ane Žigman. Ana je ta koja skija ispred Eve i daje joj upute o stazi, uvjetima, vratima. Zato njihove kacige imaju mikrofone i slušalice. Zajedno skijaju dvije godine.

Želim odvoziti najbolje što znam, a moj najveći sportski san je osvajanje medalje na Paraolimpijskim igrama,” kazala je Eva, dodavši: U Koreji će nastupiti svi najbolji na svijetu, mnogo iskusnih natjecatelja koji iza sebe imaju puno natjecanja i pobjeda, ali nikada se ne zna. Možda ovaj put pobijedi mladost.

Kako su ovo njezine prve Paraolimpijske igre, Eva se raspitivala kod starijih kolega, ali i kod naših olimpijaca koji su nedavno nastupili u Pjongčangu.

Kažu kako je u selu jako zanimljivo, da je staza dobro pripremljena i nadam se najboljem.

Priznala je kako uoči početka natjecanja ima pozitivnu tremu. Sve je to pozitivna trema, neko uzbuđenje koje raste kako se približava početak natjecanja.

Osim što je jedna od naših najboljih skijašica s invaliditetom, Eva je odlična učenica Opće gimnazije Tituša Brezovačkog, uči jezike u inozemstvu i već drugu godinu zaredom primljena je u prestižne ljetne programe renomiranih američkih škola.

Jednom davno sam na jednoj reklami za sportaše s invaliditetom vidjela natpis „I am differently able!“ i to mi se jako svidjelo. I osobe s bilo kojom vrstom hendikepa mogu puno toga ostvariti, ali na njima prilagođen način. Ja nikad neću moći skijati brzo kao vodeće svjetske skijašice bez invaliditeta, ali uz svoju trenericu koja skija ispred mene odskijam bez greške istu tehnički zahtjevnu stazu kao i one. Radi se samo o prilagodbi drugačijim potrebama i onda ništa nije nemoguće, kazala je.

Najviše predstavnika imat će Amerikanci koji su u Koreju doputovali s 82 sportaša, a na Igrama će nastupiti i 30 ruskih paraolimpijaca, ali kao “Neutralni paraolimpijski sportaši” (NPA), dok su Sjeverna i Južna Koreja na svečanom defileu sportaša izašle zasebno, a ne pod jednom zastavom kao na nedavnim olimpijskim igrama.

Odluka je donesena nakon ‘prijateljske i pozitivne’ rasprave čelnika saveza. Premda smo razočarani takvom odlukom, moramo je poštovati, kazao je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Andrew Parsons.

Zimske paraolimpijske igre službeno je otvorio južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, dok je predsjednik IPC-a poručio paraolimpijcima da nastave sanjati.

Nastavite se boriti, igrajte pošteno, zabavite se i nastavite pomicati svoje granice. Međutim, prije svega, nastavite sanjati i ostvarite svoje snove, jer putovanje sportaša započinje snom, rekao je.

Hrvatska je premijeru na Zimskim paraolimpijskim igrama imala 2002. godine u Salt Lake Cityju. Hrvatske boje branilo je dvoje skijaša, Tomislav Zadro i Aleksandra Kosanić, koja se ozlijedila na treningu, pa nije nastupila. Četiri godine kasnije u Torinu nastupio je skijaš Zlatko Pesjak, u Vancouveru 2010. godine imali smo četvero skijaša (Nikolina Šantek, Zlatko Pesjak, Dino Sokolović, Mario Dadić), a na posljednjim Igrama u Sočiju 2014. nastupila su dva skijaša Dino Sokolović i Damir Mizdrak. U Pjongčangu ćemo prvi put imati predstavnike u skijaškom trčanju i snowboardu.

Najiskusniji hrvatski paraolimpijac, 29-godišnji Dino Sokolović, prvi će od naših sportaša nastupiti na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu. Sokolović bi trebao nastupiti u subotu u spustu, a dan kasnije očekuje ga nastup u superveleslalomu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.