Otvorena hodočasnička staza “Camino Međugorje”

U petak je službeno otvorena dionica Camino rute od Međugorja do Imotskog.

Nova dionica dio je europske Camino rute “Puteva sv. Jakova”, a „Bratovština sv. Jakova“ – Bosna i Hercegovina kao organizator nove hodočasničke rute za otvaranje je pripremila trodnevnu promotivnu rutu od crkve sv. Jakova u Međugorju do crkve sv. Nikole Tavelića u Vinjanima Donjim.

Camino Međugorje započeo je nakon što su se hodočasnici okupili i nakon što ih je blagoslovio fra Zvonimir Pavičić, župnik župe sv. Jakova Međugorje, a nakon polaska iz Međugorja hodočasnici su hodočastili kroz Međugorsko polje, Miletinu i ostala mjesta do Studenaca i župne crkve Presvetog Srca Isusova.

Ondje su hodočasnici imali kratki duhovni nagovor te su nakon kraćeg odmora nastavili hodočašće preko Božjaka do vodopada Kravice, odakle su se uputili na Humac. Prvi dio rute planirane za službeno otvaranje završava na Humcu, dok će drugog i trećeg dana hodočasnici na svom putu posjetiti crkve, samostane, kulturne i ostale znamenitosti, uz što će se upoznati s gastronomskom ponudom Hercegovine.

Bratovština sv. Jakova – Bosna i Hercegovina imala je dobru suradnju u organizaciji rute sa općinama Čitluk i Grude te gradom Ljubuškim, a da dio rute koji prolazi kroz Hrvatsku pokriva, kroz aktivnosti i organizaciju, bratovština iz Hrvatske. Veliku pomoć dalo je i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije.

Valja istaknuti kako je cijela ruta Camina pripremljena i označena ponajviše zahvaljujući članovima navedene Bratovštine, ali i pripadnicima hrvatskih planinarskih društava Brotnjo i Vrlosinj, kao i članovima HGSS-a.

Camino Međugorje – Imotski danas je službeno otvoren, već u svibnju bit će otvorena ruta Camina od Dubrovnika do Međugorja, a planirane su i nove rute kako bi obogatile hodočasničku ponudi i potaknule ruralni razvoj, stoji u priopćenju Općine Čitluk.

Veliki interes za hercegovački Camino

(www.jabuka.tv | Foto: Događajnica)

1 komentar

  • Čestitam A što če jadan narod jedini spas od straha za svoju sudbinu opstanak i mir traži u božijoj providnosti o milosrđu Majka božije

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.