Otvoren najdublji bazen na svijetu

Najdublji bazen na svijetu s padom od 45,5 metara, namijenjen roniocima, otvoren je ovaj vikend nedaleko od Varšave.

Nazvan je “Deepspot” i prepun je imitacija podvodnih špilja i majanskih ruševina, a ima i manju olupinu namijenjenu istraživanju.

Bazen je ispunjen s 8.000 kubika vode, što je za dvadeset puta više od volumena standardnog bazena dugog 25 metara. Za razliku od običnih bazena namijenjenih plivanju, Deepspot u doba pandemije covida-19 može primati klijente jer je uvršten u kategoriju ronilačkog centra u kojemu se održavaju tečajevi ronjenja.

U planu je i izgradnja hotela iz čijih će se soba pružati pogled na unutrašnjost bazena i na ronioce

Ovo je najdublji bazen na svijetu, s ponosom je rekao direktor Deepspota, Michal Braszczynski (47) za AFP nakon svečanog otvorenja u subotu.

Prethodni rekord, evidentiran u Guinnessovoj knjizi rekorda držao je bazen Montegrotto Terme u Italiji, čiji je vertikalni pad iznosio 42 metra. No čini se da će poljski bazen uskoro pasti na drugo mjesto jer u Ujedinjenom Kraljevstvu iduće godine planiraju u rad pustiti bazen “Blue Abyss” (Plavi ponor) koji će biti dubok 50 metara.

Premda ovdje nema lijepih riba ni koraljnih grebena, ovo je uistinu dobro mjesto za trening i pripremu za zaron u pravo more ili ocean, komentirao je Przemyslaw Kacprzak, 39-godišnji instruktor ronjenja, prenosi Hina.

Bazen će koristiti vatrogasci i vojska i u njemu će se testirati različita oprema. Izgradnja Deepspota trajala je dvije godine, stajala je oko 8,9 milijuna eura, a u nju je utrošeno oko 5.000 m3 betona.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.