Otvoren EYOF 2019. u Sarajevu: Dodik nakon početnih zvižduka dobio pljesak

Svečanom ceremonijom otvorenja, defileom zemalja sudionica i paljenjem Olimpijskog plamena, u nedjelju navečer je na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu počeo 14. Europski omladinski zimski festival (EYOF) – najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Svečanosti otvorenja nazočilo je 25.000 gledatelja, među kojima i brojni uzvanici, gosti iz zemalja regije, bivši sportaši i olimpijci, koji su imali priliku vidjeti ponovno paljenje Olimpijskog plamena u Sarajevu nakon 35 godina.

Čast da zapali olimpijski plamen pripao je višestrukoj najboljoj bh. sportašici i trofejnoj bh. džudistkinji Larisi Cerić, do koje je Baklja mira dospjela nakon što je prošla iz ruke u ruku brojnih istaknutih bivših i sadašnjih bh. sportaša.

Svečenosti otvorenja prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Dodik se obratio prisutnima i zajedno s predsjednikom Europskog olimpijskog odbora Janezom Kocijančićem, te gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulahom Skakom i Nenadom Vukovićem, otvorio EYOF 2019.

No, s tribina stadiona “Asim Ferhatović Hase” čuli su se zvižduci tijekom njegovog govora.

Zahvalio bih se EOK-u koji je odlučio baš nama dati organizaciju ove manifestacije. Podržimo mlade sportaše koji su svojim trudom i radom došli u situaciju da se bore za medalje na našim borilištima. Ponovo imamo Baklju mira koja je ponovo zasjala ovdje, u gradu gdje su prije toliko desetljeća održane olimpijske igre. Došli ste u zemlju različitosti, ali gdje su ljudi poznati kao dobri domaćini i oni će vam pokazati gostoprimstvo, kazao je Dodik u svom govoru i dodao kako vjeruje da će Baklja mira donijeti dodatnu stabilizaciju BiH, nakon čega je, ipak, dobio pljesak.

Manifestacija je započela nastupom tri kulturno – umjetnička društva, predstavnici tri konstitutivna naroda BiH. Počasna jedinica Oružanih snaga BiH unijela je zastavu BiH, nakon čega je intonirana himna Bosne i Hercegovine.

Uslijedio je defile 46 zemalja sudionica EYOF-a, prvi su prodefilirali natjecatelji zemlje kolijevke olimpizma – Grčke. Bh. natjecatelji su pred publiku izašli posljednji, a publici se predstavilo 21 mladih sportaša koji će nastupiti u pet sportova.

BiH će predstavljati:

– Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut (alpsko skijanje), Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović (skijaško trčanje i biatlon), Asja Klačar i Selina Memić (snowboard) i Sumeja Zaimović (brzo klizanje).

U Sarajevu je nakon 35 godina ponovno zapaljen Olimpijski plamen

Olimpijsku zastavu na stadion su unijeli i podigli istaknuti bh. sportaši – košarkašica Razija Mujanović, skijaška trkačica Tanja Karišik, brzoklizačica Bibija Kerla, bacač kugle Hamza Alić, džudista Amel Mekić, biatlonac Tomislav Lopatić, odbojkaš Sabahudin Delalić i nogometaš Refik Šabanadžović.

Izvođači Tarik, Laka i Mirela izveli su pjesmu “Za pravu raju” – pjesmu glavne EYOF-ove maskote Groodvyja, a sarajevski srednjoškolci izveli su službeni performans EYOF-a “We create together”.

Svečanost zatvaranja EYOF-a bit će održana 16. veljače na stadionu Slavije u Istočnom Sarajevu.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.