Otkriveno tko je dao milijardu eura Agrokoru!

Izvanredna uprava Agrokora izvijestila je dobavljače koncerna na sastanku u četvrtak, među ostalim, i o 33 zajmodavaca koji su 8. lipnja ove godine potpisali Ugovor o najstarijem kreditu od 1,06 milijardi eura.

Riječ je o roll-up kreditu, potpisanom između Agrokora, zajmodavaca i agenta kredita (Madison Pacific ltd iz Hong Konga), koji je odobren na 15 mjeseci, uz 4 posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8 posto u gotovini, plativo jednom godišnje.

Ključni kreditori su investicijski fondovi Knighthead Capital Management, koji je sudjelovao u roll-up financiranju s 200 milijuna eura ili 20,83 posto, potom VTB banka, sa 181,49 milijuna eura ili 18,91 posto, Zagrebačka banka, 180 milijuna eura ili 18,75 posto te Monarch, sa 110,8 milijuna eura ili 11,54 posto.

Nadalje, Erste banka sudjelovala je u roll-upu sa 39,9 milijuna eura ili s udjelom od 4,15 posto, VR Capital sa 38,2 milijuna eura ili 3,98 posto, York Capital s 27,4 milijuna eura ili 2,85 posto, a fondovi CQS i BIWA zajedno s 21,2 milijuna eura ili 2,21 posto.

Od zvučnijih imena u globalnom investicijskom bankarstvu, na tom popisu ističu se Goldman Sachs, sa 19,4 milijuna eura ili 2,02 posto, Merrill Lynch, 2 milijuna eura, 0,2 posto, J.P, Morgan, 1 milijun eura ili 0,1 posto.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak rekao je danas nakon vjerovničkog vijeća, komentirajući sporne odredbe iz ugovora o roll-up kreditu, da ga Vlada može u svakom trenutku smijeniti.

– Naravno da me Vlada može u svakom trenutku smijeniti. Naravno da kreditori o tome ne odlučuju. U slučaju da Vlada ide na smjenu, nastupaju okolnosti u kojima vjerovnici odlučuju hoće li ići na podizanje kamatne stope i na taj način u principu procjenjuju hoće li netko tko će doći umjesto mene ispuniti planove o kojima su razgovarali sa mnom. To je jedini smisao te klauzule. Nisam bitan ja. Bitno je tko je u tom trenutku potpisivao ugovor s njima – rekao je Ramljak.

Ramljak je rekao da se nalazio s mnogim drugim kreditorima, a ne samo Knightheadom.

– 20 godina radim ovaj posao. Oni su me zvali i tražili. Da li sam im dao povjerljive informacije? Koje sam im povjerljive informacije mogao dati? – rekao je Ramljak. Komentirao je i optužbe za veleizdaju.

– Ugovor, gdje god se nalazi, nije od jučer, on je od prije nekog vremena. Zamislite se, zašto se baš u ovom trenutku aktualizira, kao ugovor? Ako smatrate da sam namjerno stavio klauzulu u ugovor da me se ne može smijeniti, onda sam ja veleizdajnik ove države. I u redu je onda da me svi osude – rekao je Ramljak.

– Ogromni interesi su ugroženi. Zašto nakon objave revizorskog izvješća nitko mene nije pitao za nijednu brojku iz tog izvješća ali se uporno ponavlja da sam ja korumpiran da sam u suradnji s Knightheadom, kojeg sam dvaput vidio u životu? Zamislite se zašto je to danas? Ogromni interesi, koji su se godinama gradili, su ugroženi – rekao je Ramljak. Marica Vidaković (Kraš), predstavnica dobavljača, rekla je da je dogovoreno da će prva faza isplate graničnu duga ići odmah u razini do 28 posto od ukupnog graničnog duga. Zaostatak će ovisiti o poslovanju društva, a u svakom slučaju zahtjev je da se do 30. 6. u cijelosti, sto posto, plati granični dug.

– Jako smo ponosni, uspjeli smo zadržati zdravo tkivo hrvatskog gospodarstva, uspjeli smo zadržati selo – rekla je Vidaković.

Komentirajući sporne odredbe rekla je da su to uobičajene odredbe ugovora kad se radi o velikom financijskom aranžmanu.

(Hina)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.