Otkriveno što je zakočilo jačanje bitcoina

Digitalna valuta bitcoin ponovo je ojačala u ponedjeljak nakon što ju je prošlog tjedna uzdrmala odluka da se ipak neće ići u ažuriranje softvera koje je trebalo rezultirati stvaranjem novog koda i izvedene valute bitcoin cash.

Prošlog je tjedna bitcoin u manje od četiri dana oslabio gotovo 30 posto u odnosu na rekordnih nešto manje od 7.900 dolara, zabilježenih u srijedu. Tako se u nedjelju na burzi digitalnih valuta Bitstamp sa sjedištem u Luxembourgu spustio na samo 5.555 dolara.

Danas je ponovo ojačao, i to 14 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, i njime se trgovalo po 6.718 dolara. Promatrači objašnjavaju da je sredinom prošlog tjedna digitalnu valutu torpediralo odustajanje od planiranog ažuriranja softvera koje je moglo rezultirati nastajanjem novog koda i izvedene valute bitcoin cash. Ta je mogućnost u početnoj fazi pozitivno utjecala na tečaj bitcoina, uzdigavši ga do rekordnih 7.888 dolara s obzirom na ocjene da signalizira dogovor zajednice o kreiranju nove valute.

Odustajanje od novog koda “segwit2x” koji bi povećao kapacitete za obradu transakcijskih ‘blokova’, ograničavajući konkurenciju i smanjujući transakcijske naknade, razočaralo je neke inženjere u zajednici. Stoga su se po tumačenju analitičara pojedini zagovornici stava da su naknade važne za budućnost bitcoina odlučili za prodaje i kupnju ‘klona’ bitcoin casha, nastalog u kolovozu. Njegovi su blokovi veći pa su i naknade za obradu transakcija niže.

Tako je bitcoin oslabio dok je vrijednost bitcoin casha na kraju prošlog tjedna utrostručena, dosegnuvši rekordnih gotovo 2.000 dolara na platformi Sunda. Nakratko je bitcoin cash istisnuo ethereum s pozicije druge kriptovalute u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji. Trgovci su u ponedjeljak ponovo krenuli kupovati izvorni bitcoin, pa je bitcoin cash naglo oslabio, više od 30 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, i njime se danas trgovalo po oko 1.097 dolara, pokazuju podaci na specijaliziranoj internetskoj stranici Coinmarketcap, prenosi Večernji List.

“Bitcoin i bitcoin cash egzistirat će istodobno i imati različitu namjenu, baš kao bitcoin i ethereum. U toj se igri igrači ne dijele nužno na dobitnike i gubitnike”, poručuje stručnjak za bitcoin i sigurnost Andreas Antopoulous u bilješci na Twitteru. Ove je godine vrijednost bitcoina više nego ušesterostručena, napominje Reuters.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.