Otkriveni novi rani znakovi upozorenja za Parkinsonovu bolest

Epilepsija i gubitak sluha rani su znakovi Parkinsonove bolesti, pokazalo je novo istraživanje. Riječ je o neurodegenerativnom stanju mozga koje uzrokuje drhtavicu i ukočenost i za koje nema lijeka.

Kako bi razumjeli koja bi zdravstvena stanja mogla biti rani simptomi tog stanja, znanstvenici su proučili zdravstvene kartone više od milijun ljudi koji žive u Londonu, od kojih je više od 1.000 razvilo Parkinsonovu bolest.

Osim dobro poznatih čimbenika rizika, problema s pamćenjem, drhtavice, visokog krvnog tlaka, dijabetesa i depresije, studija je pokazala da je gubitak sluha povezan sa 66 posto većom šansom razvoja za Parkinsonovu bolest, dok je epilepsija povećala rizik za osobu za 2.5 puta.

Dr. Cristina Simonet, neurolog i doktorand na Sveučilištu Queen Marry u Londonu, koja je bila vodeća autorica studije, rekla je: Naši rezultati otkrili su nove čimbenike rizika i rane simptome – epilepsiju i gubitak sluha.

Dr. Simonet ističe da je potrebno više istraživanja da bi se potpuno razumjela povezanost epilepsije koja je češća kod pacijenata s Parkinsonovom bolešću.

U međuvremenu, važno je da liječnici primarne zdravstvene zaštite budu svjesni ovih veza i razumiju koliko se rano mogu pojaviti simptomi Parkinsonove bolesti kako bi pacijenti mogli dobiti pravovremenu dijagnozu, a liječnici djelovati rano kako bi pomogli u upravljanju stanjem, dodala je.

(www.jabuka.tv | Foto: Getty Images)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.