Otkrivene fotografije koje mogu potpuno blokirati mobitele s Androidom

Leaker Ice Universe objavio je informaciju o fotografiji koju nitko s Android mobitelom ne bi smio postaviti za pozadinu svojeg ekrana.

Naime, ova atraktivna scena planinskog pejsaža, šume i jezera iz nekog će razloga pokvariti mobitele na Androidu i učiniti ih gotovo neupotrebljivima. Eksperiment su odmah pokušali s portala 9to5Google, a u priloženom videu možete vidjeti učinak ove maliciozne fotografije.

Čim je ista postavljena kao pozadinska, mobitel je poludio, te počeo kontinuirano uključivati i isključivati ekran. Daljnja istraga pokazala je da su najviše podložni ovom problemi određeni stariji mobiteli Samsunga, kao i Pixel 3XL na Androidu 10. U Androidu 11 stvar je, kako se čini, ispravljena, piše Bug.hr.

Otkriven je i vjerojatni uzrok neobičnog ponašanja mobitela. Fotografija koja ih tjera na blokiranje i nestabilan rad spremljena je, naime, u RGB zapisu boja, dok Androidi po defaultu žele prikazati sliku u sRGB sustavu (standard RGB). Uređaji koji imaju problema s kompatibilnošću ovih dvaju načina prikazivanja boje nakon pokušaja prikazivanja predmetne slike – otkazuju poslušnost.

Pošalje li vam netko ovu fotografiju i ako je greškom (ili namjerno) postavite za wallpaper, uređaj ćete moći osposobiti jedino njegovim potpunim resetiranjem na tvorničke postavke kroz safe mode ili preko kakvog bootloadera. U svakom slučaju preporuča se da pokušajte izbjeći ovakve probleme i ne postavljate sliku iz ovog teksta kao pozadinu svojeg Androida.

Ovo, kažu, nije jedina slika u RGB zapisu kojom se može blokirati rad Android uređaja, pa stoga treba i inače biti oprezan kod promjene pozadine. Isto tako, ako se na ovoj slici promijeni prikaz boja, ona postaje potpuno bezopasna. Spomenuti Ice Universe razoružao je fotografiju postavljanjem iste na kinesku društvenu mrežu Weibo, a kada ju je odande preuzeo postalo je potpuno bezazleno staviti kao pozadinu na mobitelu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.