Otkrijte na vrijeme poremećaje mišićnog tonusa kod beba – Jabuka.tv

Otkrijte na vrijeme poremećaje mišićnog tonusa kod beba

Mišićni tonus je fiziološka napetost mišića koja nam omogućava kretanje i svakodnevne aktivnosti. Kod beba je veoma važan za njihov pravilan motorički razvoj.

O nastanku i liječenju problema mišićnog tonusa koji se javljaju kod beba Klix.ba razgovarao je sa specijalisticom dječje fizijatrije Ajšom Meholjić.

Na početku razgovora doktorica Meholjić je istakla da se mišićni tonus provjerava odmah po rođenju djeteta i da se na osnovu kliničke slike ima uvid u stanje muskulature ispitivanog djeteta.

Mišićni tonus se ispituje indirektno kroz pokrete, aktivne i pasivne, odnosno kroz otpor koji mišić pruža pri pokretu. Direktno, mišićni tonus se ispituje refleksološki za što se koristi neurološki čekić, rekla je doktorica Meholjić.

Patološko stanje tonusa muskulature kod novorođenčeta i dojenčeta manifestira se smanjenim tonusom – hipotonus ili povišenim – hipertonus.

Kada je riječ o hipotonusu, onda je dijete pretjerano opušteno. Njegove ručice i nožice su previše mekane i ispružene kao kod “krpene lutke”, što dovodi do toga da se pretjerano pregibaju u predjelu laktova i koljena. S druge strane, kada dijete ima hipertonus, onda je riječ o pretjerano krutoj i čvrstoj muskulaturi što može zavaravati roditelje da pomisle kako im je dijete napredno. U takvom slučaju drže zatvorene šake i vrlo rano mogu samostalno držati glavu.

Bilo da se radi o jednom ili drugom, postoji apsolutna indikacija za provođenje habilitacijskog tretmana, što predstavlja proces osposobljavanja djeteta za pravilan motorički razvoj. Habilitaciji obavezno prethodi adekvatan handling, što podrazumijeva ispravan način manipulacije djeteta kroz svakodnevne aktivnosti, pojasnila je doktorica.

Doktorica je naglasila da dolazi do fiksiranja patoloških obrazaca u motoričkom razvoju ako se navedeni poremećaj ne tretira adekvatno i da je to znatno teže korigirati većom starosti djeteta. Dodala je da se patološki obrasci manifestira kao slabost jedne strane tijela uz sporije motoričke aktivnosti iste, zatim slabost donjih, sva četiri ili pojedinačnih ekstremiteta.

Veoma je važno na vrijeme prepoznati problem. Najbolji rezultati se postižu kada se poremećaj u tonusu muskulature primijeti do trećeg mjeseca starosti djeteta.

Roditelji vrlo često i sami primijete da je dijete ‘opuštenije’ ili ‘kruće’ i traže obrazloženje. Svaka promjena tonusa muskulature zahtijeva jedan vid habilitacijskog tretmana. Najčešće se kombinira habilitacija po Vojta metodi i Bobath konceptu i roditelji nakon obuke mogu samostalno, u kućnim uvjetima, raditi zadate vježbe, navela je doktorica Meholjić.

Doktorica je istakla kako u posljednje vrijeme sve više djece zahtijeva tretman zbog poremećaja mišićnog tonusa.

Zahvaljujući veoma opremljenim pedijatrijskim intenzivnim njegama i stručnom osoblju, preživljavaju djeca veoma niske gestacijske dobi i porođajne težine, djeca koja su iz bilo kojeg razloga bila smanjeno opskrbljena kisikom. Također, djeca nakon in vitro fertilizacije (izvantjelesna oplodnja) vrlo često zahtijevaju određenu fizijatrijsku podršku, kao i djeca s urođenim manama, dodala je naša sugovornica.

Ako se tretman započne na vrijeme, a to je prije nego dijete formira prve motoričke obrasce, doktorica je istakla kako je habilitacioni tretman veoma uspješan te da dijete nema nikakvih poteškoća u realizaciji svakodnevnih aktivnosti.

Ako postoji evidentan patomorfološki supstrat na mozgu, efekt habilitacijskog tretmana zavisi od opsežnosti promjene, ali i u toj situaciji rani početak daje znatno bolje rezultate. Iz tog razloga je veoma važno na vrijeme prepoznati problem, zaključila je doktorica Meholjić.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.