Otac interneta je razočaran, evo čime najviše

U otvorenom pismu objavljenom u britanskom Guardianu Tim Berners-Lee, čovjek koji je položio temelje World Wide Weba i već godinama upozorava kako ne idemo u dobrom smjeru, oslikao je sumornu sliku trenutnog stanja interneta.

Njime dominira šačica divovskih platformi koje su ugušile inovaciju i zbrisale bogati, prostrani arhipelag blogova i manjih web odredišta kojih je na internetu prije bilo u obilju.

Nije još kasno za promjenu, uvjeren je Berners-Lee, ali kako bi do nje došlo potrebno je okupiti tim iz snova poslovnih ljudi, tehnoloških stručnjaka, aktivista, akademika i umjetnika koji bi stvorili ‘web kakav svi želimo’.

Najviše kritika Berners-Lee rezervirao je za velike platforme (pri čemu vjerojatno misli na Facebook i Google) koje ‘kontroliraju koje ideje i mišljenja možemo vidjeti i dijeliti’ te su uspjele izgurati konkurenciju stvaranjem prepreka.

‘Kupuju startupove koji mogu dovesti u pitanje njihovu poziciju, kupuju inovacije i najtalentiranije ljude u industriji. Dodajte tome kompetitivne prednosti koje im daju baze podataka o njihovim korisnicima i možemo očekivati kako će idućih 20 godina biti daleko manje inovativno od prethodnih’, upozorio je Berners-Lee.

Internet kao oružje

Takva centralizacija weba dovela je do ozbiljnih problema. Nedavni ispad sustava u Amazon Web Services sa sobom je povukao i dobar dio interneta, i to godinu dana nakon sličnog incidenta.

No, stvaranje uskih grla interneta dominacijom nekoliko platformi također je omogućilo i puno ozbiljniju prijetnju: pretvaranje interneta u oružje. Od uspona teorija zavjere pa sve do utjecanja na politiku u Sjedinjenim Državama pomoću stotina lažnih korisničkih računa na društvenim medijima, brojni igrači uspjeli su maksimalno povećati svoj utjecaj i manipulaciju upravo zahvaljujući centralizaciji, smatra Berners-Lee.

S obzirom da su fokusirani na zaradu, ti su divovi loše opremljeni za rad za društveno dobro i vjerojatno bi bilo uputno donekle ih regulirati. ‘Odgovornost – a ponekad i teret – donošenja odluka pada na tvrtke koje su nastale kako bi maksimizirale profit prije no što maksimaliziraju društveno dobro. Pravni ili regulatorni okvir koji u obzir uzima društvene ciljeve mogao bi pomoći u smanjivanju tenzija’, predložio je Berners-Lee.

Velike tvrtke neće smanjiti digitalni jaz

S druge strane, treba poticati nastanak i razvoj rješenja alternativnih onima koja nude hegemoni u internetskim korporacijama, zadovoljni sadašnjim stanjem stvari.

Berners-Lee je također upozorio kako tvrtke ne mogu rješavati problem digitalnog jaza, koji izvan dosega interneta ostavlja brojne žene i siromašne ljude koji žive u udaljenim područjima ili izvan prvog svijeta. Nakon što su Ujedinjeni narodi pristup internetu proglasili temeljnim ljudskim pravom, bilo bi nemoralno uskratiti ga svima, uvjeren je Berners-Lee, piše Tportal.

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj: