Otac i sin napravili prvi “hotel za krave” u BiH, puštaju im i glazbu

Otac i sin Huzejir i Husein Mehić iz sela Skucani Vakuf, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, vlasnici su jedine farme na ovim prostorima koja u potpunosti ispunjava zahtjevne kriterije Europske unije kada se radi o uzgoju muznih grla i proizvodnji mlijeka.

Nedavno su izgradili moderan štalski objekt, a njihove kolege farmeri u šali kažu kako se radi o “hotelu za krave”,  pišu Nezavisne novine.

Objekt pruža svu potrebnu udobnost za životinje, ugradili smo keramičke pločice, toplotnu izolaciju i kompletan sustav za odvodnju fekalnih tvari. Sve smo to izgradili svojim sredstvima i projekt nas je koštao oko 150.000 maraka. Znači, niko nam nije pomogao, niti jedna državna institucija, kaže Husein Mehić.

Dodaje kako su uveli još jednu novinu, neuobičajenu za naše prostore: na zidove štale ugradili su zvučnike kako bi krave mogle slušati glazbu.

Istraživanja su pokazala kako glazba opuštajuće djeluje na krave i da proizvodnja mlijeka može biti povećana za tri i više posto.

Možda to za nekoga nije puno, ali mnogo znači za nas proizvođače koji nastojimo maksimalno iskoristiti njihovu produktivnost. Inače, strogo pazim da slučajno ne pustim neki domaći politički program, jer se plašim da bi krave pobjegle glavom bez obzira, kroz smijeh kaže Mehić.

Trenutno na svojoj farmi otac i sin uzgajaju 25 muznih grla i dnevno proizvode oko 400 litara mlijeka. Tijekom protekle godine ukupno su proizveli 120.000 litara sirovog mlijeka, koje im otkupljuje mljekara “Megle” iz Bihaća.

U obiteljski posao uključene tri generacije

Mehići kažu kako su opredijeljeni povećati stočni fond i da u ovome trenutku uzgajaju devet junica i nekoliko bikova, a želja im je da stado muznih grla dostigne broj od 50 jedinki.

Prije nekoliko godina dvoumio sam se hoću li otići u Njemačku, kao veliki broj susjeda i mještana, ili ostati kod kuće. Odlučio sam se potpuno posvetiti poljoprivredi i nisam se pokajao. Mada, treba zaista mnogo raditi, jer u poljoprivredi ne postoji radno vrijeme, kaže mlađi farmer.

Dodaje kako su u proizvodnju uključeni svi članovi obitelji, te se nada da će njegov 14-godišnji sin Muhamed nastaviti obiteljsku tradiciju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.