Ostane li trenutni Izborni zakon, to znači da država više ne funkcionira

“Ne smijem misliti ništa drugo, nego da će se to dogoditi, jer bismo onda državu doveli na poziciju grada Mostara, što bi bila katastrofa. Mislim da smo ozbiljni ljudi, odnosno da moramo svi razmišljati u tom pravcu, da moramo odredbe koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim staviti izvan snage i inkorporirati druge koje će njih zamijeniti. I onda se nadam da ćemo moći provesti izbore.

Vrlo je jasna odluka Ustavnoga suda. Dakle, tu se radi samo o tome da mora biti legitiman izbor kada je riječ o Domu naroda, a i Predsjedništvu BiH. Zaista nema smisla da jedan narod bira drugom predstavnika, što je dosad bilo. Znate da su Hrvati već dva puta bili praktično isključeni, jer smo isključivo glasom Bošnjaka u dva mandata dobili hrvatskog člana Predsjedništva BiH – rekao je u intervjuu Nezavisnim novinama predsjedatelj Doma naroda BiH Bariša Čolak govoreći o mogućnosti da izmjene Izbornoga zakona ne budu usvojene.

Rješenje i za Mostar

Dodao je kako HDZ-ov prijedlog promjena Izbornoga zakona rješava i pitanje Mostara.

“Međutim, mi ne možemo jednostavno utjecati na naše partnere u vlasti. Oni su ti koji trebaju prihvatiti to ili jednako tako predložiti drugi prijedlog koji će osigurati legitiman izbor. Mi apsolutno to prihvaćamo, ali da vidimo prijedlog”, poručio je Čolak.

Sličnoga stava je i njegov kolega iz Doma naroda Mario Karamatić. On je za N1 izjavio kako “mostarizacija” države u biti znači kako država više ne funkcionira, te kako je u tome slučaju nužno tražiti druga rješenja koja će jamčiti vladavinu zakona.

Herceg-Bosna

“Ako BiH uđe u tu vrstu blokade, nemam svoj narod namjeru ostaviti u tvorbi koja ne funkcionira. Nećemo imati zakone i federalne vlade, osim tehničkoga mandata. U slučaju takve blokade, nema tko izmijeniti zakone i mi ćemo tražiti povratak na početno stanje. Delegirat ćemo Hrvatski sabor. Ako dobijemo potporu idemo na HNS, ako ne, onda imamo sestrinsku stranku u Zagrebu koja će inicirati da idemo na Međunarodni sud pravde jer se jasno kaže ako je jedna strana grubo oštećena u međunarodnom ugovoru, a to je Daytonski sporazum, ona se ima pravo vratiti na početno stanje. Početno stanje Hrvata je Hrvatska Republika Herceg-Bosna“, kazao je Karamatić. Apelirao je na bošnjačke kolege da svojim stavom ne dovedu državu u apsolutni kolaps, držeći da BiH sada ide upravo tim putem.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.