Osobni podaci: Još jedan zakon na teret građana

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama u Federaciji BiH suprotan je osnovnim principima zaštite osobnih podataka i štetan za građane FBiH, priopćeno je iz Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH.

Agencija je pozvala federalni Parlament, koji je donio ovaj zakon, da po hitnoj proceduri donese zakonska rješenja kojim će iz pravnog sustava biti uklonjene odredbe koje su štetne po građane BiH, kao i po europski put BiH.

Iz Agencije ističu da se ovim zakonom reducira primjena Zakona o zaštiti osobnih podataka, što je u suprotnosti s ustavima BiH i FBiH i međunarodno preuzetim obvezama, te naglašavaju da je Agencija bezuspješno pokušala spriječiti donošenje ovakvog zakona.

Uvođenjem novog instituta “utvrđivanje identiteta osoba i osobnog imena te osobe” zakonodavac je prebacio obvezu vođenja točnih podataka na teret građana, napominju u Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH.

Jedan od osnovnih principa obrade osobnih podataka je da su javni organi dužni obrađivati točne podatke, te ih ažurirati i ispraviti kada je to potrebno.

Iz činjenice različitih upisa podataka o osobnom imenu za istu osobu ne može se uspostavljati pravo da se osoba “opredijeli za ime koje će ostati u pravnom prometu” jer bi to bilo suprotno osnovnim principima vladavine prava i predstavljalo bi prijetnju pravnoj sigurnosti.

“Nameće se logično pitanje hoće li se i u slučaju eventualno budućih grešaka opet ponavljati ista procedura ili se jedna osoba može samo jednom opredijeliti”, pitaju u Agenciji.

Agencija zaključuje kako je novo rješenje nelogično jer pretpostavlja situaciju da zbog greške matičara građanin traži da mu se “utvrdi identitet i osobno ime”, te se nepotrebno uvodi policijska ovlast koju policija koristi u situacijama kada se osoba ne može ili ne želi identificirati ili kada se pronađe leš nepoznate osobe.

Dosadašnje rješenje putem instituta “ispravka podataka poslije zaključenja upisa” bilo je sasvim prihvatljivo, priopćeno je iz Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH.

Poseban problem predstavlja odredba koja se odnosi na nadležnost i identična je već nastalim problemima u vezi s upisom u matične knjige rođenih i matične knjige umrlih.

U Agenciji napominju kako su neosnovane i neodržive tvrdnje federalnog Ministarstva unutarnjih poslova da su izmjene povoljnije rješenje za građane.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.