Osobe s niskim IQ-om češće mrze druge rase i narode

Istraživanje koje je proveo tim uglednih profesora na sveučilištu Brock u Kanadi pokazalo je da su osobe koje imaju niži stupanj inteligencije sklone rasizmu, odnosno mržnji prema drugim rasama i narodima, navodi portal LiveScience.

Naime, studija kanadskih profesora objavljena u magazinu Psychological Science pokazala je kako postoji snažna povezanost između predrasuda, niskog stupnja inteligencije i konzervativnih ideologija.

Desničarske ideologije

Rezultati istraživanja pokazali su da se predrasude, rasizam i netolerancija mnogo češće susreću kod osoba s manjim stupnjem druželjubivog mentaliteta.

Kanadski profesori na čelu s Gordonom Hodsonom znanstveno su dokazali da se predrasude i mržnja češće pojavljuju kod osoba koje simpatiziraju desničarske ideologije, poput socijalnog konzervativizma i autoritarizma, kao i kod osoba koje imaju manje dodira s drugim i drugačijim.

“Koristeći uzorak od 15.874 osobe u Velikoj Britaniji, pokazali smo da djeca s nižim stupnjem opće inteligencije (IQ), u kasnijoj životnoj dobi postaju mnogo sklonija predrasudama i netoleranciji prema drugom i drugačijem te se obično pronalaze u konzervativnim ideologijama”, izjavio je profesor Hodson.

Socijalni konzervatizam je politička ideologija koja zagovara očuvanje svega onoga što se može nazvati tradicionalnim vrijednostima. Također, socijalni konzervatizam nerijetko podržava i nacionalizam koji isključuje drugo i drugačije, prenosi Anadolija.

“Konzervativne ideologije zagovaraju strogu hijerarhiju i otpor promjenama što su osobine koje doprinose jačanju predrasuda i netolerancije kod ljudi”, smatra Hodson.

Desničari od malih nogu

Profesor Briain Nosek koji je, također, sudjelovao u navedenoj studiji, istaknuo je da su rezultati studije pokazali kako nemogućnost djece s nižom inteligencijom da shvate i prihvate mišljenja drugih, posebno osoba koje pripadaju drugoj naciji ili klasi, jasno pokazuju da će se u jednom trenutku tijekom života prikloniti desničarskim ideologijama.

Kako bi utvrdili moguću povezanost između visine inteligencije i političke orijentacije, kanadski profesori su ispitanike, između ostalog, pitali o njihovom mišljenju o ulozi žena u društvu i utjecaju ustanova na promociju autoriteta.

Također, ponašanje prema drugim rasama i nacijama, profesori sa sveučilišta Brock u Kanadi mjerili su na temelju odgovora ispitanika na pitanje “protive li se raditi s osobama drugih rasa i nacija” i njihovog stupnja opće inteligencije. (Index.hr)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.