Osnovano HPD ”ČVRSNICA” Široki Brijeg

U četvrtak, 21. lipnja potpisano je Rješenje o registraciji Hrvatskog planinarskog društva “Čvrsnica” Široki Brijeg. Kao predsjednik društva imenovan je Mario Barbarić, predsjednik Skupštine Igor Mikulić, te tajnik Joško Musa.

Ovim povodom razgovarali smo s mladim pokretačima, osnivačima planinarskog društva u Širokom Brijegu. Među članovima društva ima i onih koji su osvajali mnoge vrhove Europe, Amerike, Afrike i Azije, te su spremni svoje znanje i vještine prenijeti na mlade snage HPD “Čvrsnica” Široki Brijeg.

Otkud je nastala potreba, te time i planinarsko društo HPD „ČVRSNICA“ Široki Brijeg?
– Već godinama planinarimo po području Hercegovine, a neki malo i šire, i kroz druženja smo shvatili kako bi trebali osnovati planinarsko društvo u Širokom Brijegu, pošto okolna mjesta već imaju društva, i mi smo željeli privući što više ljubitelja planinarenja, druženja te zdravog života.

Kako ste i zašto izabrali Čvrsnicu kao svoju matičnu planinu?

– U razgovorima o tome kako bi se društvo trebalo zvati odmah smo svi predložili Čvrsnica, i više priče nije bilo. A izabrali smo je jer nas za nju vežu brojne uspomene jer od malih nogu vikendima smo išli u Park prirode Blidinje, gdje smo se družili i zabavljali cijele dane, a time nam je i sama Čvrsnica bila pojam planine ,te ujedno i naši prvi koraci po planinama i početak osvajanja planina.

Kada društvo počinje s radom?

– Društvo nadamo se počinje s radom početkom sedmog mjeseca, jer imamo riješiti još neku papirologiju, i sve je spremno za početak primanja članova planiranim aktivnostima koje će naše društvo voditi. Također imamo već aktivnih članova koji idu u planinarsku školu u organizaciji HPD PRENJ 1933.

Koji su planovi rada društva (kakve programe ćete ponuditi)

– Plan društva je kao prvo upoznati ljude s planinama, planinarenjem, upoznavanje novih predjela planina, također je u planu organizirati planinarsku školu u kojoj će se naši članovi društva upoznati ponašanju u planini, njezinim ljepotama, a i ujedno opasnostima koje se mogu dogoditi u planinama, te kako ih uspješno rješavati. Planiramo imati razne sekcije kao što su slobodno penjanje, sportsko penjanje, alpinizam, fotosekcija, biciklistička sekcija, turno skijanje, speleološka sekcija, paraglajding, markiranje novih staza te obnavljanje starih. A u planu je uspostaviti stanicu GSS-a u Širokom Brijegu, koja će proizaći iz planinarskog društva. Nadamo se da nećemo stati samo na ovim idejama, te da ćemo proširiti krug našeg djelovanja.

Kakva je zainteresiranost Širokobriježana za planinarenje?

– Ugodno smo iznenađeni na interesu naših građana. Na prvi spomen osnivanja društva svi su dali pozitivne reakcije, i dali nam svoju podršku u osnivanju društva, s time i očekujemo velik broj aktivnih članova društva. Ovim putem pozivamo sve da nam se pridruže u našim aktivnostima, i nadamo se da ćemo biti jedni od aktivnijih članova društva na području Hercegovine.

Kad će biti organiziran prvi izlet?
– Planiramo sredinom sedmog mjeseca organizirati naš prvi izlet, a detalje ne želimo otkriti, jer želimo prirediti iznenađenje našim članovima i kolegama iz drugih društava koje pozivamo.

Kakvu suradnju imate ili očekujete s drugim planinarskim društvima?
– Imamo same pohvale za planinarsko društvo Pločno iz Posušja, koje nam daje podršku, te HPD PRENJ 1933 iz Mostara u kojem smo prošli planinarsku školu u vodstvu poznatih planinara Luke Mandića i Josipa Kvesića uz suradnju HGGS-a. Ovim putem im se želimo zahvaliti na podršci i znanju što nam pružaju, a uvjereni smo da će tako i ostati, te se nadamo da ćemo i mi nekada biti u mogućnosti uzvratiti na potpori i suradnji. I da ne zaboravimo spomenuti ostale članove društva i polaznike V. planinarske škole HPD PRENJ 1933 gdje smo upoznali mnogo pametnih, čestitih, zabavnih i susretljivih ljudi,  s kojima smo provodili vikende u planinama ova zadnja dva mjeseca škole, i nadamo se da će se naše druženje i dalje nastaviti, ovim putem ih pozdravljamo i zahvaljujemo se na svemu.

(Pogled.ba | K.C.)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.