Osnovana nogometna Superliga, evo koji klubovi će sudjelovati

Dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova, izvijestio je Real Madrid čiji je predsjednik izabran za čelnog čovjeka tog natjecanja.

Do osnivanja nove lige došlo je u trenutku kada je svjetska pandemija koronavirusa ubrzala nestabilnost sadašnjeg ekonomskog modela u europskom nogometu. Tijekom godina su klubovi osnivači ove lige imali za cilj popraviti kvalitetu i intenzitet postojećih europskih natjecanja, a posebno stvoriti turnir na kojem bi se najbolji klubovi i igrači mogli češće međusobno natjecati, navedeno je u priopćenju Real Madrida, kluba s rekordnih 13 naslova prvaka Europe.

Predsjednik ”Kraljevskog kluba” Florentino Perez izabran je za predsjednika Superlige.

Pomoći ćemo nogometu na svim razinama da dobije svoje odgovarajuće mjesto u svijetu, izjavio je Perez. Nogomet je jedini globalni sport s više od 4 milijuna gledatelja pa je naša odgovornost kao velikih klubova odgovoriti željama navijača, dodao je, javlja Hina.

U tom novom natjecanju sudjelovali bi španjolski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te talijanski Juventus, Milan i Inter.

Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Premijerna sezona bi počela što je prije moguće, navedeno je u priopćenju.

Utakmice bi se igrale tijekom tjedna, a klubovi bi vikendom nastupali u svojim nacionalnim prvenstvima. Sezona bi počinjala u kolovozu te bi klubovi bili podijeljeni u dvije skupine po 10 momčadi. Svaka bi momčad odigrala sa svakom iz skupine po jednu utakmicu doma i u gostima, a onda bi po najbolje tri iz obje skupine ušle u četvrtfinale.

Njima bi se kroz doigravanje priključile još dvije momčadi koje su u regularnom dijelu završile na četvrtom i petom mjestu. U četvrtfinalu i polufinalu bi klubovi igrali po utakmicu doma i u gostima dok je u finalu zamišljen jedan susret na neutralnom terenu.

Svjetska i europska nogometna organizacija, FIFA i UEFA, prethodno su se oštro usprotivile tom projektu. Protivljenje je izrazio i organizator španjolskog prvenstva La Liga.

Klubovi osnivači očekuju održati sastanak s FIFA-om i UEFA-om kako bi se pronašlo najbolje rješenje za održavanje Superlige, navedeno je u priopćenju 12 klubova, prenosi Hina.

Za potpredsjednike Superlige izabrani su Juventusov klupski predsjednik Andrea Agnelli i Manchester Unitedov predsjednik Joel Glazer.

Pandemija je otkrila da je potrebna jedna strateška vizija i komercijalni pristup kako bi se povećali vrijednost i dobit (…), poručio je Real Madrid.

Posljednjih mjeseci je održan intenzivan dijalog s krovnim nogometnim organizacijama oko budućeg formata europskih natjecanja. Smatramo da rješenja koja su ponudili regulatori tih natjecanja ne rješavaju fundamentalna pitanja, a ona se odnose na potrebu za ponudom kvalitetnijih utakmica i za dobivanjem dodatnog novca, dodao je u priopćenju.

Spomenutih 12 klubova namjerava kasnije uspostaviti istu takvu ligu i sa svojim ženskim momčadima.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.