Osnivač Opela nikad se nije vozio automobilom

Adam Opel, vodeći njemački proizvođač šivaćih strojeva i bicikala, sinovima je ostavio da 1899., četiri godine nakon njegove smrti, pokrenu proizvodnju automobila Opel, koji su potom, više od pola stoljeća, bili simbol njemačkog auta, kao danas Volkswagen.

Prije II. svjetskog rata Opel je bio najveći europski proizvođač automobila, čemu je umnogome pridonijelo to što je prvi uveo proizvodnju na tekućoj vrpci.

Adam Opel rođen je na današnji dan prije 185 godina, 9. svibnja 1837. u Rüsselsheimu, gradu koji je postao poznat upravo zahvaljujući Opel automobilima. Bio je vizionar, ali prvi automobil s njegovim imenom proizveden je četiri godine nakon njegove smrti.

I danas se nerijetko u razgovorima automobilskih znalaca spominje podatak kako se Adam Opel, osnivač istoimene automobilske tvrtke, nikada nije vozio automobilom. Adam Opel je u svom rodnom mjestu Rüsselsheim u njemačkoj pokrajini Hessen 1862. pokrenuo proizvodnju šivaćih strojeva, vrlo unosan posao u vremenu kada je strojno šivanje predstavljalo pravu novost.

U trenutku smrti osnivača, tvrtka Adam Opel AG bila je vodeći njemački proizvođač šivaćih strojeva, ali i bicikala. Do ove je neobične kombinacije došlo velikim dijelom zahvaljujući utjecaju petorice Adamovih sinova, koji su svi do jednog bili uspješni biciklisti, koji su pobjeđivali na onodobnim utrkama.

To je bila dobra promocija za tvrtku, koja je na biciklima ostvarivala veći profit nego na svom prvom proizvodu, a s proizvodnjom automobila je započela 21. siječnja 1899.

Aktualni logo s munjom prvi je put prestavljen 1964. godine. Kao inspiracija poslužio je legendarni kamion Opel Blitz. Nakon drugog svjetskog rata Opel je pokrenuo i proizvodnju hladnjaka pod markom “Frigidaire”, koju je kasnije preuzeo Electrolux.

Nažalost, s vremenom je prestala proizvodnja i šivaćih strojeva i bicikala, a tvornica automobila prodana je američkom koncernu General Motors.

Tako da osim imena nije ostalo ništa što bi povezivalo tvornicu s obitelji osnivača. Opel je od 2017. u vlasništvu francuskog PSA. Adam Opel, njemački industrijalac, umro je 8. rujna 1895.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.