Osnivač tvrtke “Ikea” Ingvar Kamprad preminuo u 92. godini – Jabuka.tv

Osnivač tvrtke “Ikea” Ingvar Kamprad preminuo u 92. godini

Šveđanin Ingvar Kmaprad, osnivač mega koncerna koji se bavi prodajom namještaja Ikea, preminuo je u svom domu u 92. godinu života, priopćili su iz Ikee.

Iz kompanije su poručili kako je umro “jedan od najvećih poduzetnika 20. stoljeća“… Sin seljaka iz Smalanda, siromašne i pobožne pokrajine na jugu Švedske, Kamprad je postao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu na temelju jednostavnog obećanja milijunima kupaca: “Kuća iz snova po cijenama iz snova”.

Od Los Angelesa do Sydneyja, od Laponije do Hong Konga, svi su prigrlili taj fenomen.

Njegovo carstvo diljem svijeta zapošljava 150 tisuća radnika i godišnje zarađuje tri milijarde eura. Iako se zadnjih godina povukao iz posla, Kamprad još uvijek izbliza prati izvanredan uspjeh “svog malog poduzeća”. ođendan će poslaviti u krugu obitelji, a u Ikeinim prodavaonicama u povodu toga neće biti nikakvih događanja.

1958. otvorio je prvu prodavaonicu namještaja u gradiću Almhultu. Pet godina poslije započinje s probojem na međunarodno tržište. Ingvar Kamprad vjerovao je da njegov recept može proći posvuda: niske cijene, niski troškovi, standard kvalitete, samofinanciranje i skandinavski dizajn.   Do 1970. je pokorio Švicarsku, Australiju, Kanadu, Francusku, Sjedinjene Države, a nakon pada Željezne zavjese i Rusiju. Uspio je u Aziji i na Bliskom istoku.

Novac je stizao u potocima pa je pionir sklopivog namještaja postao pionir izbjegavanja velikog poreza. Godine 1973. seli iz Švedske u Dansku, a otamo 1977. u Švicarsku.    Druga sjena koja se nadvila nad osnivačem Ikee su njegovi mladi dani u švedskoj nacističkoj partiji. Švedska je u Drugome svjetskom ratu bila neutralna, no njezina nacistička stranka ostala je aktivna i nakon 1945, prenosi Večernji list BiH.

Kamprad je rekao da je prestao dolaziti na sastanke 1948. Priznao je da mu je to najveća pogreška u životu, a svoje sudjelovanje u stranačkom životu objasnio je kao “mladost-ludost”.

Do 2014. živio je u svojoj vili Epalinges u blizini Ženevskog jezera… izolirano, izbjegavajući medije koji se ismijavaju njegovom prastarom Volvu i bodovima na kartici vjernosti mjesnom supermarketu.

“Mislim da su škrtost i štedljivost u prirodi stanovnika Smalanda. Ja svoju odjeću kupujem na buvljaku jer na taj način želim dati dobar primjer“, rekao je u ožujku u rijetkom intervjuu švedskoj TV4.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.