”Osmorka” se opet sastaje s HDZ-om, evo što će im ponuditi

Predstavnici osam političkih stranaka koji su ranije potpisali sporazum o formiranju većina na svim razinama vlasti usuglasili su u utorak na sastanku u Sarajevu tekst programskih načela koji će biti temelj koalicijskog sporazuma i to je dokument koji će ponuditi i drugim koalicijskim partnerima.

Potvrdio je to nakon sastanka Nerin Dizdar iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, dodajući da će taj sporazum o programskim načelima prije svega biti ponuđen Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH.

U pitanju je, kaže, iscrpan dokument koji sadrži na desetine vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica koji su u utorak usuglašeni, a rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata, a tiču se hitnog pristupanja Europskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomske mjere, kao i uvođenje mjera za osiguranje funkcioniranja pravne države.

Dizdar je najavio da će predstavnici osam stranaka u srijedu, 16. studenoga, imati sastanak s izaslanstvom HDZ-a o usuglašenom dokumentu.

Potvrdio je i da je Stranka za BiH dio ove koalicije i da je doprinijela kreiranju tog dokumenta, a u njega je uvršten i veliki broj rješenja koji su i prijedlog te stranke.

Čović: Želja nam je bila razgovarati s onima koji legitimno predstavljaju svoj narod

Na pitanje hoće li ovaj dokument biti ponuđen i Demokratskoj fronti (DF), Dizdar je kazao da će on biti ponuđen na potpisivanje svima koji budu dio parlamentarnih većina onda kada se napravi konačna forma dokumenta.

Nije mogao govoriti o tome hoće li on biti ponuđen eventualnom trećem partneru koji bi mogao biti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predvođen Miloradom Dodikom, pojašnjavajući da još uvijek nisu konstituirane većine unutar Federacije BiH.

Svi znamo da puno toga ovisi o sastavu domova naroda i nezahvalno je govoriti u čije će ruke doći taj dokument kada govorimo o političkim subjektima iz entiteta Republika Srpska, kazao je Dizdar.

Potvrdio je i to da na današnjem sastanku niti jedno ime niti za jednu poziciju nije spominjano pa ni za mandatara za sastav Federalne vlade nego je samo razgovarano o programskim načelima i principima na kojima planiraju zajedno ostvariti kao većina na svim razinama.

Čović s predstavnicima ”Trojke”: Programska osnova je ključ svega

Komentirao je i pitanje takozvanih preletača, osoba koje osvoje mandat u ime jedne političke stranke, a potom prijeđu u drugu, kazavši da su u tom smislu stvari jasne te da ovi politički subjekti rade na način da poštuju volju glasača.

Izrazio je nadu da će svi izabrani dužnosnici pokazati odgovornost prema građanima koji su ih birali i prema političkim subjektima iz kojih dolaze.

Osam stranaka je koje su se okupile u koaliciju nakon općih izbora održanih 2. listopada, osim SDP-a, su Naša stranka, Narod i Pravda, Pokret demokratske akcije (PDA), Stranka za BiH, Narodni europski savez (NES), Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović i Za nove generacije.

Devet stranaka tvrdi da ima većinu za parlamente na federalnoj i državnoj razini

(Fena)

4 komentara

  • Efendic i Njegova stranka podržali Komsica. Silajdzic prije 12 god govorio da ce bosnjaci biranjem Komsica hrvatima istim ogaditi BiH. I sada ga oni upravo podrzavaju. Stavovi Becirevica prije izbora bili identični spram hrvata tko i Bakirovi i Komsicevi nekad i gori. Kasumovic gdje god mogao gurao neke kvazi hrvate na listu da bi preuzeli Dom naroda tko i SDP. Tako da medu bosnjackom elitom nema puno razlike u naumu da hrvate svedu na nacionalnu manjinu. Jos sada pozivaju i DF. A znamo da stranke oko HNS ne zele vlast sa DF. Cudne kombinacije i dosta negativne energije u zraku.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.