Osim redovitog pranja zubi, važno je redovito čistiti i jezik – Jabuka.tv

Osim redovitog pranja zubi, važno je redovito čistiti i jezik

Vaša usta nikada neće biti potpuno čista ako uz redovno četkanje zuba ne očistite i jezik.

Bez obzira na to koliko perete zube, ako ne odvojite vrijeme za čišćenje jezika, nećete se uspjeti riješiti lošeg zadaha, također povećavate rizik da se na zubima pojavi plak, žute mrlje i razvije karijes, piše Body.ba.

Nama se čini da je naš jezik ravan i fleksibilan mišićni organ. Međutim, jezik ima svakakva uzvišenja, kvržice i pukotine koji su pogodni za nakupljanje različitih bakterija. Ova akumulacija bakterija može uzrokovati šupljine na zubima, promjenu boje zuba, promjenu percepcije ukusa hrane, kao i loš zadah.

Kako učinkovito očistiti jezik

Istraživanja dokazuju da su strugalice za jezik najučinkovitiji alat za korištenje. Međutim, za čišćenje jezika možete koristiti i četkice za zube i vodu za ispiranje usta.

Ispiranje usta vodom ili vodicom za usta nakon četkanja neće u potpunosti očistiti vaš jezik. Da biste učinkovito uklonili bakterije s jezika, nabavite strugalicu za jezik. Ako nemate strugalicu za jezik ili je ne možete pronaći, bakterija se i dalje možete riješiti četkanjem jezika četkicom za zube. Neke četkice za zube imaju kvržice na leđima što pomaže struganju vašeg jezika.

Uvijek počnite strugati jezik što je više moguće unazad. Što dalje stružete, moći ćete se riješiti više bakterija i naslaga s jezika. Pažljivo očisite sve dijelove jezika, pukotine i kvržice. Nemojte pregrubo četkati jezik. Lagano četkajte jezik naprijed i nazad, zatim isperite usta i četkicu toplom vodom.

Ako primijetite bilo kakve neobične promjene na jeziku, posjetite svog stomatologa. Na primjer, posjetite stomatologa ako vaš jezik:

  • izgleda bijelo ili razvija bijele mrlje
  • izgleda crveno ili razvija crvene ili ružičaste mrlje
  • izgleda žuto, crno ili dlakavo
  • bolan je ili razvija čireve ili kvržice koje se ne povuku nakon nekoliko tjedana
  • kod opekotina i ozljeda jezika

Čistite jezik svaki put kada perete zube i smanjite rizik razvoja bolesti zubi i usne šupljine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.