Osiguranje automobila skuplje je u RS-u, hoće li rasti cijene i u FBiH?

Registracija automobila u entitetu Republika Srpska je poskupjela je za 18 posto jer je došlo do rasta cijena osiguranja od autoodgovornosti.

Cijena osiguranja u drugom entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine za sada se neće dizati, ali zahtjevi za povećanjem cijena postoje.

Udruga društava za osiguranje Federacije BiH (UDO FBiH) je u proteklom periodu pratila kretanja na tržištu s ciljem da se zaštite interesi osiguranika, a također i nastavi normalno poslovanje osiguravajućih društava u Federaciji BiH, bez ugrožavanja njihove financijske stabilnosti, izjavio je za Faktor Ermin Čengić, generalni tajnik UDO FBiH.

Javnosti je poznato koliko su cijene pojedinih roba i usluga porasle u 2022. godini i u više navrata u posljednjih nekoliko mjeseci smo isticali kako ovi trendovi i prisutna inflacija predstavljaju značajan pritisak na fondove za isplatu šteta društava za osiguranje. S druge strane, to nije pratio bilo kakav porast cijene obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, gdje i dalje imamo identične parametre za određivanje premije osiguranja koji datiraju iz 1998. godine.

Zbog toga smo se obratili nadležnoj regulatornoj instituciji, Agenciji za nadzor osiguranja Federacije BiH sa argumentima za eventualnu promjenu cijene obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, a u svrhu sprečavanja poremećaja na tržištu osiguranja, ističe Čengić.

Eventualnu odluku o promjeni tarife, odnosno cijene police obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, ne donosi Udruga osiguravajućih društava nego nadležna Agencija za nadzor osiguranja FBiH. Procedura promjene može biti identična onoj koju je prije nekoliko dana provela Agencija za osiguranje Republike Srpske povećavajući cijenu za 18 posto.

Procedura bi podrazumijevala da Stručno vijeće Agencije za nadzor osiguranja FBiH usvoji izmjene Odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima na način da u određenom postotku promijeni jedinstvenu osnovicu, odnosno, osnovnu premiju za putničko vozilo snage motora od 33 do 44 kilovata koja iznosi 396 KM.

Hoće li to Agencija i njeno Stručno vijeće uraditi na bazi dostavljenih argumenata ili nekih vlastitih analiza ili neće, u ovom trenutku ne možemo prejudicirati. Naša odgovornost je bila u tome da ih upoznamo sa stavom struke osiguranja i tržišnim kretanjima koja značajno utječu na poslovanje i osiguravajućih društava, a koja se ne mogu ignorirati, zaključuje Čengić.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Ja kolko znam nijedno osiguravajuce drustvo u FBIH nije propalo… a skuplji subod RS. U RS su osiguravajuca drusta najavila da ce morat pocet radit po zakonu jer im je profit mala, tj davali su nelegalne popuste i sad su u problemima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.