Oscar glumcima više nije presudan, slava se preselila na društvene mreže

Izbori za Oscar svake su godine sve nezanimljiviji. Ove godine na dodjeli čak neće biti službenog voditelja. Moglo bi se tako i nastaviti jer živimo u doba kad se popularnost gradi i na nepopularnome pa je tako Kevin Hart koji je trebao voditi dodjelu malo prekoračio dopušteno u raspravi o spolnosti. Za pristojnu Američku akademiju filmske znanosti i umjetnosti to je bilo dovoljno.

No, nije to ništa dok se pogled ne baci na popis glumica i glumaca koji nisu nikada dobili Oscar, niti su za nj nominirani. Nakon pogleda na taj popis treba odmah pogledati i u kojoj su konkurenciji pojedini glumci ili filmovi bili kad su ostali bez Oscara.

Primjerice, Vuk s Wall Streeta koji je nominiran 2014. izgubio je od filma 12 godina ropstva. Leonardo di Caprio nije dobio Oscar za najboljeg glumca jer je kipić otišao Matthewu McConnaugheyu za Dobre dilere iz Dallasa.

Matt Damon nije dobio Oscar za najboljeg glumca 1998. godine za Dobrog Willa Huntinga jer ga je dobio Jack Nicholson za Bolje ne može. A najbolji je film bio Titanic. Tako bismo mogli potvrditi onu staru – da Hollywood ne voli svoje lijepe dečke.

Bez ambicija

No, i taj je mit srušen kada je praktički na silu Leonardo di Caprio dobio kipić za Povratnika 2016. godine, čime je potvrđen i za jednog od najvećih glumaca današnjice. Sporedni glumac iz tog Inarrituova filma dočekao je prvu nominaciju.

To je, dakako, Tom Hardy koji je za ulogu Johna Fitzgeralda dobio nominaciju za sporednu ulogu. Puno prije nekih drugih koji je nisu dobili nikada. Poput Donalda Sutherlanda koji nema nominaciju. Nema je ni Steve Buscemi, pa ni Ewan McGregor, Ray Liotta, John Goodman, Colin Farrell, Danny DeVito.

Puno je više onih koji imaju nominacije, ali Oscar nikada nisu dobili. Za cjelovit popis tih glumaca trebalo bi nam jako puno prostora. Spomenut ćemo stoga samo neke primjere – Joaquin Phoenix ima tri nominacije, za Gladijatora, Hod po rubu i Master.

Može se diskutirati je li baš za ulogu Javiera Rodrigueza u Trafficu Benicio del Toro trebao dobiti Oscar ili bismo ga radije vidjeli u rukama nedavno preminuloga Alberta Finneya za ulogu Edwarda L. Masryja u Erin Brockovich.

Zanimljiva je koincidencija da je Oscar 2006. dobio Philip Seymour Hoffman za Capotea. Jer, nije nagrađeno njegovo partnerstvo upravo s Hoffmanom u Masteru gdje kipić za glavnu ulogu odnosi Daniel Day Lewis za Lincolna. Što ćemo, sada umirovljeni trostruki dobitnik za glavnu ulogu znan je kao miljenik Akademije.

No, ima doista velikih glumaca koji nemaju Oscar. Ralph Fiennes ima dvije nominacije, no ne i kipić. Kod uloge Amona Gotha u Schindlerovoj listi omeo ga je Tom Hanks koji je Oscara dobio za Philadelphiju.

Drugi put za Engleskog pacijenta, a tu je odluka otišla prema Geoffreyu Rushu za ulogu u Sjaju. Međutim, nejasno je kako taj vrhunski britanski glumac nije dospio ni do nominacije za ulogu u velehvaljenom Andresonovu The Grand Budapest Hotelu. Svaka čast Eddieju Redmayneu za ulogu Hawkinga te godine, ali ipak – dalo bi se diskutirati i o Fiennesu.

Nekako ostaje vječna kolizija između blagajni i odluka Akademije. Visokotiražni filmovi već neko vrijeme ne dospijevaju do statue, pa tako ni glumci koji u njima nastupaju.

Mnogi su i odustali. Tom Cruise ima tri nomimacije, za Rođen 4. srpnja, film Jerry Maguire te Magnoliju. A onda ništa. Niti je pokazivao interes niti se, osim možda Collaterala, uključivao u produkcije koje bi imale ambicije za kipić. Slično je i s Robertom Downeyem Jr. koji je radije postao dijelom Marvelova svemira nego se vratio ulogama u filmovima poput, recimo, Restauracije.

S obzirom na to u kakvom je stanju u posljednje vrijeme, ne vjerujemo ni da će Johnny Depp doći u priliku za četvrtu nominaciju pa možda i nagradu, ali svakako vjerujemo da Brad Pitt još traži takvu ulogu.

On ima tri nominacije kao glavni glumac, za Moneyball i Neobičnu priču o Benjaminu Buttonu, sporednu za 12 majmuna, ali Oscara je osvojio samo kao dio producentske ekipe za 12 godina ropstva.

A Moneyball je bio hit, a te je godine Oscar otišao u ruke Jeanu Dujardinu za ulogu u Umjetniku, a taj film poslije na međunarodnoj razini nije napravio previše. Lakše bismo progutali da je tada Oscar pokupio Gary Oldman za ulogu u filmu Dečko, dama, kralj, špijun, umjesto kasnije za Churchilla. Ovako, zaista se Oscar moglo dati Pittu.


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.