Osam uznemirujućih dokumentaraca koji dokazuju da je istina nekad strašnija od horora – Jabuka.tv

Osam uznemirujućih dokumentaraca koji dokazuju da je istina nekad strašnija od horora

Što biste napravili da vam netko stavi bombu oko vrata i natjera vas da opljačkate banku? Da vas netko otme ispred kuće vaših roditelja – dva puta? Da zaglavite u ledenoj vodi, u mraku i bez zraka?

Da dokumentarci mogu biti uzbudljivi, ali i uznemirujući kao i prosječan horor, dokazuju filmovi koje je ekipa na BuzzFeedu proglasila jezivima.

1. The Disappearance of Madeleine McCann (2019.)

2007. godine trogodišnja Madeleine McCann nestala je tijekom obiteljskog odmora u jednom resortu u Portugalu. Njeni su roditelji ostavili Maddie i njeno dvoje braće da spavaju u sobi i otišli na večeru s prijateljima.

Kad su kasnije te večeri provjerili djecu, primijetili su da je Maddie nestala. Sljedećih tjedana nastala je ludnica u istrazi, a u jednom je trenutku čak i glavni istražitelj bio osumnjičen. Maddie nije pronađena do današnjeg dana. Njen je nestanak najpoznatiji slučaj nestanka djeteta na svijetu. Ovaj će vam dokumentarac pokazati zašto.

2. Last Breath (2019.)

Otvoreno more može biti strašno, a još strašnije je ako se nađete zarobljeni 100 metara ispod površine u hladnoći i tami. Upravo to se dogodilo Chrisu Lemonsu 2012.

U to vrijeme je radio na brodu, a dok je obavljao neke popravke na dnu Sjevernog mora, vremenska nepogoda je uzrokovala prevrtanje čamca i prekid dotoka zraka. U ovom dokumentarcu gledamo intervjue sa svjedocima i snimke sigurnosne kamere na brodu dok doznajemo što se događalo tog dana.

3. Three Identical Strangers (2018.)

Film počinje kad Booby Shafran nakon što je krenuo na fakultet saznaje da ima blizanca. Nakon toga stvari postaju čudnije. Kad je njihova fotografija završila u novinama, javio im se i treći čovjek za kojeg se pokazalo da je njihov treći identični brat. Njih trojica počinju istraživati kako bi došli do odgovora na pitanje zašto su ih ikad razdvojili, samo da bi saznali da su njihove obitelji bez znanja bile dio istraživanja koje je platila vlada.

4. Abducted in Plain Sight (2017.)

Sedamdesetih godina 12-godišnja djevojčica iz američkog Idaha oteta je ispred kuće svojih susjeda – dva puta. U ovom je filmu bezbroj jako čudnih preokreta.

5. There’s Something Wrong with Aunt Diane (2011.)

2009. Diana Schuler vozila je autoputom brzinom oko 140 kilometara na sat – u krivom smjeru, a u jednom trenutku je izazvala sudar u kojem je poginulo osmero ljudi, uključujući Diane, njenu kćer i troje njenih nećaka.

Autopsija je pokazala da je Diane bila jako pijana u trenutku sudara. Njen suprug je tvrdio da se Diane nikad nije opijala. Ovaj dokumentarac se bavi događajima koji su prethodili nesreći i pokušava objasniti što se zapravo dogodilo tog dana.

6. The Woman Who Wasn’t There (2012.)

Alicia Esteve Head tvrdila je da se nalazila na 78. katu Svjetskog trgovačkog centra tijekom napada 11. rujna. Detaljno je svjedočila o svom preživljavanju, a čak je tvrdila da je njen zaručnik poginuo u tom napadu. Kasnije je postala predsjednica grupe za podršku preživjelima.

Postojao je ipak jedan problem: Head nije bila u Svjetskom trgovačkom centru u vrijeme napada. Zapravo nije bila ni u SAD-u, već u Barceloni. Tko je zapravo Alicia Esteve Head? Morat ćete pogledati dokumentarac da to saznate.

7. Dreams of a Life (2011.)

Joyce Carol Vincent preminula je u svom stanu u Londonu 2003., no njeno tijelo pronađeno je tek tri godine kasnije. Vincent je račune i stanarinu plaćala putem trajnog naloga, pa nitko nije primijetio da je nema dok uplate nisu prestale. Kad su je pronašli, od nje je ostao samo kostur. Pokraj nje su pronašli zamotane božićne poklone. Dokumentarac istražuje kako se ovo moglo dogoditi, prenosi Index.

8. Evil Genius (2018.)

Brian Wells, dostavljač pizza u Pennsylvaniji, 2003. opljačkao je banku, noseći oko vrata ovratnik s pričvršćenom bombom. Tvrdio je da je prisiljen na to jer je morao slijediti upute pravih pljačkaša pod prijetnjom da će detonirati bombu koju je nosio na vratu. Ova true crime serija prati istragu slučaja “pizza bombaša” te pokušava pronaći odgovore na pitanje je li Wells zaista bio žrtva ili je bio dio grupe koja je isplanirala ovaj napad.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Ne bi bilo loš da postavite moje pitanje o11. 9 . Na primjer dvije zgrade udarene a srušene tri… ima toga još što ruši službenu priču slično kao i Corona a kada prihvatite LAŽ i posljedice ce biti prihvacene. Mi živimo u svijetu obmane i laži.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.