OS BiH dezinficirale objekte u Čitluku, Jablanici, Konjicu i Mostaru

Na osnovu zahtjeva Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije, specijalistička jedinica za atomsko-biološko-kemijsku obranu (ABKO) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine obavila je danas dezinfekciju prostora, vanjskih površina i objekata gdje su boravile ili borave zaražene osobe u općinama Čitluk, Jablanica i Konjic te gradu Mostaru.

Time su Oružane snage BiH još jednom pokazale spremnost da i pored ograničenih resursa i niza godina bez odgovarajućeg ulaganja u oružane snage stave svoje kapacitete na raspolaganje svim građanima BiH i spremno odgovore svakom izazovu, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Ističe se da je jedan od najbitnijih kapaciteta i sposobnosti u vrijeme pandemije jedinica ABKO OS BiH koja posjeduje kapacitet i stručnost za realizaciju prijeko potrebne dezinfekcije, kao i obavljanje značajno težih i kompleksnijih aktivnosti.

U proteklom periodu ta jedinica je bila angažirana na dezinfekciji i dekontaminaciji objekata na lokacijama Oružanih snaga BiH što je doprinijelo veoma niskoj stopi zaraženosti kod njenih pripadnika i samim tim održanju stupnja gotovosti OS BiH. Kroz vrlo specifične obuke u BiH i inozemstvu jedinica je dostigla visoku razinu obučenosti u svrhu pomoći civilnim strukturama u otklanjanju posljedica eventualnog ABK incidenta ili zaraza kao što je COVID-19.

Načelnik stožera OS BiH general pukovnik Senad Mašović je tim povodom istaknuo da u svakom slučaju kapaciteti OS BiH uvijek trebaju i mogu biti na raspolaganju građanima na cijeloj teritoriju BiH.

Oružane snage BiH su spremne i da ostvare blisku suradnju sa svim ostalim državnim institucijama s ciljem da se adekvatno odgovori na trenutnu kriznu situaciju, te da time doprinesu sveukupnom prosperitetu u državi. Naši pripadnici, po svim parametrima, u potpunosti se mogu nositi s izazovima i zadacima suvremenog doba, uključujući i ovaj slučaj pandemije virusa COVID 19, jer ih odlikuje visoki profesionalizam i posvećenost u izvršavanju zadataka, ali i spremnost da svakodnevno budu u službi građana, u BiH i na globalnom planu, kazao je general Mašović.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.