Oružje u regiji: Koliko su građani naoružani i kolike su kazne

Svaki dvanaesti građanin Srbije ima registrirano oružje u svom posjedu, što je najviše u regiji, dok je broj legalno naoružanih građana u Sloveniji najmanji – svega dva posto.

Na osnovu jedine baze podataka o broju registriranog oružja koju ima Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Srbije, kao organ koji izdaje dozvolu za posjedovanje i nošenje oružja, u Srbiji ima 766.665 komada oružja u legalnom posjedu u rukama oko 570.000 vlasnika, u koje spadaju i fizička i pravna lica.

Kako piše N1, prema evidenciji MUP-a Srbije, među registriranim oružjem je 232.310 pištolja, 361.716 komada lovačkog oružja i 64.658 komada sportskog oružja.

U odnosu na ukupan broj stanovnika (6,7 milijuna), oružje u svom posjedu legalno ima 8,5 posto građana Srbije, a podaci govore da na svakih 100 stanovnika dolazi 11,5 komada oružja.

U Sloveniji oružje u svom posjedu ima znatno manji broj građana – 44.771, što u odnosu na broj stanovnika (2,1 milijun) čini tek 2,1 posto. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije, na dan 31. prosinca 2022. godine registrirano je ukupno 155.853 komada legalnog oružja, od čega je najveći dio oružja namijenjen za lov (77.516 komada).

Građani Hrvatske u svom posjedu imaju ukupno 314.783 komada oružja, što predstavlja 8,1 komad legalnog oružja na 100 stanovnika. Broj vlasnika registriranog oružja u toj državi nije javno dostupan, pa su taj podatak zatražili od MUP-a Hrvatske, koji do trenutka objavljivanja teksta nije odgovorio na upit N1.

U Bosni i Hercegovini je u 2022. godini bilo registrirano oko 348.692 komada različitog oružja, podaci su državnog Koordinacijskog odbora za malo oružje i lako naoružanje. S obzirom na to da BiH ima oko 3,5 milijuna stanovnika, broj registriranog oružja je deset na 100 građana.

Okvirne procjene o količini nelegalnog oružja u regiji

Kad je riječ o količini nelegalnog oružja u posjedu građana, od službenika MUP-a Srbije nije moguće dobiti nikakvu, pa ni okvirnu procjenu o tome.

Neregistriranim oružjem u regiji bavio se 2018. godine međunarodni analitički centar Small Arms Survey, koji je procijenio da u Srbiji ima oko 1,5 milijuna komada nelegalnog oružja, u Bosni i Hercegovini 832.000, u Hrvatskoj 186.000, dok se procjenom o količini neregistriranog oružja u posjedu građana Slovenije ovaj centar nije bavio.

Za kalašnjikov u Srbiji i do 15 godina zatvora, BiH bez jedinstvenog zakona

U Hrvatskoj je za to zaprijećena kazna zatvora do tri godine, dok se u Sloveniji to djelo tretira kao prekršaj, za koji je predviđena samo novčana kazna.

Bosna i Hercegovina nema državni zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i streljiva, već je ta oblast uređena sa ukupno 12 zakona – na razini entiteta Republika Srpska, deset županija u Federaciji BiH, te u Brčko Distriktu. Kazne se u prosijeku kreću do tri godine zatvora, a previđene su i novčane kazne od 250 EUR do 500 EUR za fizička lica, od 5.000 EUR do 7.500 EUR za pravna lica.

U Srbiji će biti pooštrene kazne i za oružje za koje ne može da se dobije dozvola, kao što je na primjer kalašljikov, pa će onaj ko ga posjeduje biti kažnjen kaznom zatvora od dvije do 12 godina (do sada je bilo osam), a za one koji drže, nose, nabavljaju oružje jake razorne moći (kao što su bomba, granata) od pet do 15 godina (do sada je bilo od dvije do 12 godina).

Najavljeno pooštravanje kazni i za nošenje oružja

U Hrvatskoj i Sloveniji je za to krivično djelo propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Na kraju, onaj tko u Srbiji neovlašteno nosi oružje, a nema dozvolu za njega od nadležnih organa, nakon izmjena zakona moći će da dobije do 15 godina zatvora (do sada je bilo 12 godina), a za neovlašteno nošenje oružja za koje postoji dozvola za držanje, kazna će ubuduće biti od jedne do osam godina, a ne kao do sada od šest mjeseci do pet godina zatvora.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Pitam se, sto ste mediji tako navalili na oruzije?. Oruzije u ruci malog covijeka je jedino sretsvo da se obrani od drzavnika tkojie zele uvesti diktatorski sustav. Zato je naprimjer u SADu zakonski dozvoljeno imati oruzje, a ne zato sto su kao ono”fanatci”. A sto demokrati to ne vole jasno je. I u Svicarskoj ima narod oruzja do zubi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.