Orešković: Posjet BiH je jedan od mojih prioriteta

Veselim se dolasku u Sarajevo, a otvorena pitanja rješavat ćemo razgovorom, izjavio je u razgovoru za Dnevni avaz Tihomir Orešković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Novi premijer Hrvatske poručuje da podržava zahtjev BiH za članstvo u Europskoj uniji i otkriva da je o tome razgovarao i s čelnicima utjecajnih europskih zemalja.

Orešković, koji je kao istaknuti gospodarstvenik i ekspert preuzeo ključnu poziciju u Hrvatskoj, za Avaz navodi da će raditi na poboljšanju poslovnog okruženja i jačanju ekonomskih veza kako bi se otvarala nova radna mjesta u obje zemlje.

”Odnosi s Bosnom i Hercegovinom iznimno su nam važni, ne samo zbog dobrog susjedstva nego, kao što je poznato, i zbog hrvatskog naroda koji je jedan od konstitutivnih naroda BiH. Stoga je i moj posjet Bosni i Hercegovini jedan od mojih prioriteta. To je tehničko pitanje, a napominjem da sam na nedavnom susretu s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem u Londonu razgovarao i o održavanju zajedničke sjednice dvije vlade. Veselim se i prvom posjetu Sarajevu, koji će se, nadam se, brzo ostvariti”, rekao je Orešković.

Upitan hoće li Hrvatska podržati BiH na putu ka EU, istaknuo je da u svim svojim razgovorima, ne samo s bosanskohercegovačkim dužnosnicima nego i u svim susretima s čelnicima Europske unije, pa tako i na bilateralnom sastanku s britanskim premijerom Davidom Cameronom, naglašava čvrstu potporu Vlade Republike Hrvatske naporima Bosne i Hercegovine u pristupanju euroatlantskim integracijama.

”Vlada Republike Hrvatske pružit će i političku i tehničku potporu Vijeću ministara BiH i staviti im na raspolaganje svoja znanja, stečena iskustva i ekspertize iz svog pregovaračkog i pristupnog procesa. S tim je ciljem pripremljen i pred potpisivanjem je sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o europskom partnerstvu”, rekao je Orešković.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.