Orešković na Bleiburškom polju: Svaka žrtva zaslužuje poštovanje

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković posjetio je u petak Tezno te Bleiburško polje, gdje je zapalio svijeće u spomen na žrtve bleiburške tragedije i žrtve Hrvatskoga križnoga puta.

Kroz svoju povijest hrvatski narod pretrpio je mnogo nepravdi i teških tragedija. Jedna od najvećih tragedija dogodila se tijekom i nakon Drugoga svjetskoga rata. Bleiburško polje i postaje Križnoga puta simboliziraju tragediju hrvatskoga naroda koja se dogodila u osvit pobjede nad fašizmom i nacizmom, prenosi Večernji list.

Tada je totalitarni komunistički režim počinio masovna djela nasilja koja su predstavljala kršenja temeljnih ljudskih prava, pa i najvrijednijega ljudskoga prava – prava na život – poručio je Orešković te dodao:

Svaka žrtva zaslužuje poštovanje. Svaka žrtva ima svoje ime i prezime i obitelj koja za njom tuguje. Tragično je da se većini žrtava ni 70 godina nakon Drugoga svjetskoga rata još ne zna za posljednje počivalište. Kada danas, kao ponosna članica Europske unije, Republika Hrvatska gradi i razvija demokratsko društvo koje poštuje dostojanstvo svake ljudske osobe, moramo biti jedinstveni u osudi svakoga zločina.

Tragične događaje naše prošlosti mi danas ne možemo promijeniti, ali smo dužni iz njih izvući pouke i učiniti sve da se takvo što ne ponovi. Pozivam sve koji će se sutra pokloniti žrtvama na ovom mjestu da to učine dostojanstveno i s poštovanjem jer je razlog obilježavanja ove tragedije samo i isključivo iskazivanje pijeteta žrtvama.

(www.jabuka.tv)8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.