Optužnica protiv Lijanovića diže se vrlo brzo

”U navedenom predmetu vrlo brzo će biti podignuta optužnica”, odgovorio je kratko Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, na upit portala Bljesak.info hoće li nedavna presuda Ustavnog suda o kršenju ljudskih prava Lijanoviću i ostalima utjecati na podizanje optužnice i sami proces.

No, odvjetnica Jerke Ivankovića Lijanović, Vasvija Vidović, kaže kako još uvijek nemaju nikakvih saznanja u kojem je stadiju istraga.

”Još uvijek ne znamo hoće li biti podignuta optužnica niti u kojoj je mjeri Tužiteljstvo BiH skupilo dokaze kako niti je li okončano vještačenje i kakav je rezultat nalaza vještaka”, rekla je odvjetnica Vidović za Bljesak.info.

Komentirajući za Bljesak.info odluku Ustavnog suda prema kojoj su Lijanoviću i uhićenima u akciji Meso prekršena osnovna ljudska prava, odvjetnica Vidović kaže kako se potvrdilo ono što su odvjetnici od početka govorili.

”Odluka ukazuje da je postupak krenuo kršenjem ljudskih prava i pravosuđe u BiH će ubuduće biti opreznije”, rekla je Vidović za Bljesak.info i dodala kako je istraga o Lijanovićima na početku te da još uvijek tapka u mjestu.

Naime, Ustavni sud BiH je presudio da su u dijelu rješenja Suda BiH kojim je određen pritvor uhićenima u Akciji Meso 10. rujna 2014. godine postojale povrede Ustava BiH i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Davor Šilić, odvjetnik ministra trgovine FBiH Milorada Bahilja, koji je također jedan od optuženih u ovom predmetu, rekao je medijima kako se odluka Ustavnog suda BiH odnosila na posebne mjere za određivanje pritvora, odnosno na opasnost od bijega te eventualno počinjenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret.

Odvjetnik Šilić pak smatra kako odluka Ustavnog suda BiH neće imati nikakav utjecaj na postupak, ali je najavio je da će se na osnovu nje žaliti Sudu BiH i u vezi s ostalim mjerama koje su za optužene još na snazi, kao što je zabrana napuštanja mjesta boravka.

Sam osumnjičeni ministar Lijanović priopćenjem je rekao kako je osnovni cilj njegova privođenja bio onemogućiti mu pobjedu na izborima. U priopćenju se ističe kako je ”uhićenje za cilj imalo sprječavanje pobjede Boljitka na Općim izborima te sprječavanje provođenja stranačkog Programa za 10″.

”Odluka Suda BiH samo je prvi korak ka istini i osvjetljenju cilja privođenja Boljitkovih dužnosnika dva dana uoči službene predizborne kampanje i to će nam biti samo još jedan od motiva da se nastavimo boriti protiv onih koji ne žele boljitak svojoj zemlji”, navela je Lijanovićeva stranka.

Inače, uhićenja braće Lijanović, ministra Bahilja i još nekoliko osoba povezanih s mesnom industrijom Lijanović i drugim sestrinskim tvrtkama ovog poduzeća, izvedena su 10. rujna po nalogu Tužiteljstva BiH pod sumnjom u umiješanost u organizirani kriminal težak 11,6 milijuna KM. Nakon istražnog pritvora, svi osumnjičeni su 24. listopada, uz određene mjere zabrane, pušteni na slobodu.

(Bljesak.info)9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.