Optičarka otkrila šest načina na koje oči mogu upozoriti na opasne probleme

Za oči se kaže da su ogledalo duše, ali one nam mogu otkriti puno zdravstvenih problema, od izgaranja do dijabetesa.

Prema optičarki Sujati Paul, ovo je šest stvari na koje treba pripaziti.

Bijele mrlje

Sujata je za The Sun rekla da bijele mrlje na rožnici mogu biti znak za uzbunu.

Osobe koje nose kontaktne leće izložene su većem riziku od infekcije oka ako se ne pridržavaju pravila higijene pri stavljanju i skidanju leća. Ako uočite bijele mrlje na rožnici, to bi mogao biti pokazatelj infekcije rožnice i stanje treba provjeriti medicinski stručnjak, navodi.

Nekontrolirano treptanje ili trzanje

Ako ste jako umorni ili ako pretjerujete s konzumacijom alkohola, kofeina ili nikotina, mogli biste se susresti s nekontroliranim treptajima ili trzajima oka. Iako je to uglavnom bezopasan simptom, može upozoriti na izgaranje.

Fizički napor, umor i stres ključni su okidači. Ako trzaji oka potraju, to bi mogao biti način na koji vam tijelo govori da uzmete malo slobodnog vremena, dodaje Sujata.

Otečene i crvene oči

Ako se probudite, a oči su vam otečene i crvene, to bi mogao biti znak alergijske reakcije, infekcije ili ekstremnog umora.

To je još jedan način na koji vam tijelo govori da treba više odmora, kaže optičarka.

Zamagljen vid

Dok zamagljen vid može ukazati da trebate provjeriti dioptriju, ponekad je rani simptom dijabetesa ili katarakte.

Visoki skokovi šećera u krvi mogu oštetiti žile u mrežnici. Oštećene krvne žile postaju otečene, krvare ili propuštaju tekućinu. To može rezultirati nemogućnošću jasnog fokusiranja i otkrivanja detalja na objektima. Ovo može zahvatiti jedno ili oba oka. Većina ljudi primijetit će kako im se vid poboljšava kako se razina šećera u krvi regulira, tvrdi Sujata.

Kada je u pitanju katarakta, dolazi do razgradnje proteina koji se nalazi unutar leće, zbog čega se stvaraju mutne mrlje.

Katarakta može zahvatiti jedno ili oba oka i obično se javlja kasnije u životu, nastavlja Sujata.

Prstenovi

Posebnu pozornost morate obratiti na svoje rožnice jer bi prstenovi oko njih mogli biti znak visokog kolesterola.

Kada kolesterol postaje problem, oči će na to rano ukazati jer će se početi stvarati masne naslage koje će tvoriti prsten oko vanjske strane vaše rožnice. Mlađi od 40 trebaju pripaziti jer to može biti znak ekstremne razine kolesterola, rekla je Sujata, prenosi Index.

Plutajuće čestice

Prozirne, sive ili crne čestice koje se ponekad javljaju uglavnom nisu alarm za paniku. Iako su plutajuće čestice dosadne, normalan su dio procesa starenja očiju. No postoje i situacije kad je potrebno potražiti mišljenje liječnika.

Ako primijetite nagli ili značajni porast plutajućih čestica, bljeskove svjetlosti ili čak gubitak perifernog vida, odmah se posavjetujte s liječnikom. Sve navedeno može ukazivati na odvajanje mrežnice. To se može dogoditi kada se mrežnica otrgne. Riječ je o ozbiljnom stanju koje može rezultirati sljepoćom ako se ne liječi, navodi Vision Eye Institute.

Evo nekoliko dobrih namirnica za zdravlje očiju

(www.jabuka.tv | Foto: Shutterstock)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.