Oprezno! Ovo su nuspojave uzimanja previše vitamina D

Vitamin D vrlo je važan i u idealnom svijetu imali bismo ga dovoljno u organizmu kada bismo se pravilno hranili i izlagali suncu. No moderan način života doveo je do toga da mnogima nedostaje tog esencijalnog nutrijenta.

Manjak vitamina D može dovesti do depresije, a povezuje se i s dijabetesom i nekim oblicima raka, piše WebMD. S druge strane, dovoljna količina vitamina D pomaže apsorpciji kalcija te povoljno utječe na mentalno zdravlje i krvni tlak.

Liječnici preporučuju dodatke prehrani u slučajevima kada se pokaže nedostatak vitamina D. Postoje dvije vrste ovog vitamina: D2 i D3. D2 se nalazi u biljkama, a D3 je vrsta koju naša tijela proizvode kao odgovor na izlaganje suncu.

Preporučena dnevna doza na razini EU i RH iznosi 5 µg dnevno, što je 100% preporučenog dnevnog unosa. Kod dokazanog nedostatka vitamina D za odrasle osobe liječnici opće prakse i dijetetičari propisuju početne visoke doze vitamina D, a potom održavanje s 1.500 – 2.000 IJ.

Mnogi se pitaju koje su nuspojave uzimanja previše vitamina D tijekom dužeg perioda. Liječnici kažu da bi, sukladno hrvatskim Smjernicama za primjenu vitamina D, preporučena koncentracija vitamina D u krvi trebala iznositi 75 nmol/L – 125 nmol/L za optimalnu zaštitu od infektivnih bolesti. Sve više od toga može biti opasno, ponekad i toksično, piše Index.hr.

Simptomi pretjeranog uzimanja vitamina D uključuju razinu kalcija višu od normalne ili “hiperkalcemiju”, što može uzrokovati probavne tegobe, povraćanje, mučninu i bolove u trbuhu, kao i umor, vrtoglavicu, zbunjenost, pretjeranu žeđ i često mokrenje.

Dugotrajne visoke razine vitamina D mogu čak dovesti do gubitka koštane mase i zatajenja bubrega. Stoga je neophodno kontrolirati nalaze krvi dok uzimate veće doze vitamina D.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.