Općina Posušje kroz poticajne programe do sada podržala 75 žena poduzetnica

Brojni su razlozi zbog kojih se žene sve češće odlučuju za pokretanje vlastitog posla.

S jedne strane tu je pristup rukovodećim pozicijama, a s druge mogućnost ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Istovremeno, neophodno je više investicijskih prilika za žene poduzetnice, odnosno olakšan pristup financiranju, kao i relevantne edukacije, te umrežavanje.

Općina Posušje već treću godinu za redom objavljuje i realizira Javni poziv za podnošenje prijava za poticajne mjere poduzetništvu općine
Posušje.

Javnim pozivom su se prikupljale prijave za tri kategorije poticajnih mjera:

  • Sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika – početnika u gospodarstvu (start up – ova),
  • Podrška očuvanju tradicionalnih i starih obrta i djelatnosti koje se mogu obavljati kao domaća radinost,
  • Podrška ženama poduzetnicama

Kroz navedene kategorije poticajnih mjera u trogodišnjem razdoblju je podržano s financijskim bespovratnim sredstvima preko 102 korisnika (2020. godina 27 korisnika, 2021. godina 45 korisnika, 2022. godina 30 korisnika).

Od navedenih korisnika i kroz sve tri mjere u navedenom razdoblju je podržano 75 žena (2020. godina 20 žena, 2021. godina 30 žena, 2022. godina 25 žena ), što pokazuje značajan udio poduzetničke aktivnosti žena u odnosu na ukupan broj korisnika poticajnih mjera na području općine Posušje. Za realizaciju navedenih kategorija poticajnih mjera je utrošeno preko 42.000,00 KM.

Šaroliki je dijapazon djelatnosti obuhvaćen ovim mjerama, od poljodjelstva, prerade ljekovitog bilja, proizvodnje slastica do zanata poput krojenja i frizerskih usluga, a jedan od benefita za korisnice bila je i besplatna promocija na Međunarodnom sajmu u Mostaru, koja možda doprinese daljnjem poslovanju i van prostora općine Posušje.

Ovaj poziv za poticajne mjere Općina Posušje planira realizirati i u ovoj proračunskoj godini.

Na jednoj od sjednica Općinskog vijeća općine Posušje pokrenuta je ideja o osnivanju Kluba za podršku poduzetništvu žena općine Posušje, koji djeluju u više općina i gradova u BiH, a zamišljeni su kao mjesto koje će okupljati žene koje već jesu u poslovanju kao i potencijalne poduzetnice gdje bi imale priliku za edukacije, razgovor, razmjenu ideja i iskustava kao i pokretanja inicijativa koje su od značaja za lokalni ekonomski razvoj u cjelini.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.