Općina Ljubuški i SUM jačaju suradnju: Jedan od ciljeva brendiranje prirodnih ljepota

Izaslanstvo općine Ljubuški boravilo je u radnom posjetu Sveučilištu u Mostaru te su tom prigodom održali nekoliko važnih sastanaka u cilju jačanja dvosmjerne komunikacije, formaliziranja odnosa kako bi u konačnici sinergijski napravili iskorake.

Izaslanstvo su činili načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, ministar financija u Vladi ŽZH Toni Kraljević, gvardijan Franjevačkog samostana u Humcu fra Dario Dodig te Vedran Markotić, direktor JP-a Parkovi Ljubuški.

Akcijski plan

Uprava Sveučilišta u Mostaru, na čelu s rektorom Zoranom Tomićem, upoznala je načelnika i suradnike s trenutačnim procesima na Sveučilištu, od integracije, strategije, do akcijskog plana provedbe strategije za tekuću godinu, a posebno je naglašena društvena integracija u čemu veliku ulogu imaju lokalne zajednice.

Načelnik Barbarić složio se kako je za uspjeh i iskorak potrebno plansko, strateško upravljanje, ali i praćenje postignutoga te pozvao akademsku zajednicu na suradnju s Općinom, poglavito u strateškom planiranju. Sveučilište svojim kapacitetima može održavati i različite edukacije, stručna predavanja te zajednički ulaziti u projekte.

Kako su primarne grane razvoja općine Ljubuški poljoprivreda i turizam koji uključuje i infrastrukturu, posjetili su Agronomski i prehrambeno-tehnološki te Građevinski fakultet. Dekan APTF-a Ivan Ostojić sa suradnicima istaknuo je kako surađuju s Ministarstvom gospodarstva ŽZH-a u izradi strategije ruralnog razvoja te da je u poljoprivredi prvo potrebno ispitivanje kvalitete i sastava tla kako bi se mogle odrediti sorte i kulture koje bi se uzgajale, a područje općine Ljubuški ima razvojni potencijal.

Očuvanje kulturne baštine

S Upravom Građevinskoga fakulteta, na čelu s dekanicom Majom Prskalo, dogovorena je suradnja na infrastrukturnim projektima koji su potrebni općini Ljubuški te je već za idući tjedan dogovoren sastanak tima projektanata tog fakulteta s predstavnicima Općine kako bi se konkretizirale potrebe i mogućnosti suradnje.

Načelnik Barbarić istaknuo je kako im je potrebna pomoć i u brendiranju prirodnih ljepota s turističkim potencijalom, ali i očuvanja i promocije kulturne baštine budući da se na području općine Ljubuški nalaze arheološki lokaliteti, kao i najstariji muzej u BiH, onaj u Franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog u Humcu.

Općina Ljubuški prva je čije je izaslanstvo posjetilo Sveučilište u Mostaru i tako otišla korak naprijed u uspostavljanju suradnje. Otvorene su brojne mogućnosti suradnje i temelji za iskorake u razvoju kako općine Ljubuški tako i Sveučilišta, što će rezultirati i potpisivanjem sporazuma sa Sveučilištem i strateškim fakultetima za općinu Ljubuški.

Večernji list/Maja Ereš


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.