Opći štrajk u Kataloniji: Štrajkaju i nogometaši Barcelone i zaposlenici Sagrade Familie

U pokušaju španjolske policije da spriječi izjašnjavanje, ozlijeđene su 893 osobe, od kojih četiri teško u nedjelju kada je, prema podacima katalonskih vlasti, glasalo 2,26 milijuna birača (od 5,3 milijuna s pravom glasa) i njih 90 posto se izjasnilo za neovisnost.

Štrajk će obuhvatiti luku i javni prijevoz, javna sveučilišta, Muzej suvremene umjetnosti, koncertnu dvoranu Palau, a štrajkat će i zaposlenici vjerojatno najpoznatijega spomenika, Gaudijeve katedrale Sagrada Familia.

Štrajkat će i nogometni klub Barcelona te neće biti ni profesionalnoga ni juniorskoga treninga. Pridružit će im se i klubovi španjolske nogometne lige iz Katalonije.

Tu veliku mobilizaciju pratit će i različite manifestacije kojima Katalonci žele upozoriti na nedopustivost policijskoga nasilja na referendumu o samoodređenju, a što je otvorilo najdublju krizu u Španjolskoj otkako je nakon smrti diktatora Francisca Franca 1977. u zemlji uspostavljen demokratski sustav.

Vodstvo samoupravne pokrajinske vlade Katalonije, sjeveroistočne pokrajine veličine Belgije u kojoj živi 16 posto Španjolaca, najavilo je da ozbiljno razmišlja o tome da proglasi neovisnost kada budu objavljeni konačni rezultati glasanja.

Mobilizacija katalonskoga društva

Nakon uhićenja i pretraga glasačkih mjesta, pljenidbe materijala, zatvaranja mrežnih stranica i privođenja dužnosnika, organizacije koje zagovaraju neovisnost obećale su “trajnu mobilizaciju” katalonskoga društva protiv “trajnih poniženja” koja im nanosi Madrid.

Gluha na te kritike, konzervativna španjolska vlada odgovara da se u Kataloniji “manipulira masama“.

Katalonija se obratila i međunarodnoj zajednici tražeći pomoć da se “zajamče građanska prava” Kataloncima, a predsjednik Katalonije Carles Puigdemont u ponedjeljak je zatražio “međunarodno posredovanje” za sukob s Madridom.

Španjolski premijer Mariano Rajoy na sastancima s čelnicima drugih dviju stranaka, Socijalista i centrističke Ciudadanos, pokazao je spremnost da prouči prijedloge koje su dale druge stranke kako bi se odgovorilo na pitanje Katalonije, priopćeno je.

Istoga dana Europska unija pozvala je Rajoya da pokrene dijalog, a Ujedinjeni narodi pozvali su da se provede istraga o nasilju na glasačkim mjestima. Europski parlament najavio je da će o stanju u Kataloniji raspravljati u srijedu.

U zemlji je sve dublji jaz i čini se da prelazi politički okvir. U Barceloni je u ponedjeljak 200 pripadnika civilne garde moralo napustiti hotel nakon noćnoga okupljanja prosvjednika koji su im dovikivali uvrede i bacali na zgradu boce.

U Madridu je zvižduke i vrijeđanja pretrpio barcelonski nogometaš Gerald Piqué koji se javno izjasnio da je Katalonac. “Piqué, kopile, Španjolska je tvoja domovina”, vikali su neki gledatelji, a snimke Piquea u suzama obišle su svijet.

(Hina)


1 komentar

  • E moji katalonci srljate u propast.Kad tad cete se kajati i molit boga da se vratite u sastav Spanjolske.A sto ce tek bit sa Fc Barcelonom ukoliko ih ne primi nijedna jaka europska liga.Osnovat ce vlastitu ligu,ali ako osnuju vlastitu ligu nece imat pravo nastupa u europi pet sezona.I naravno sve zvjezde ukljucujuci naravno i Messija napustit ce klub.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.